XXII-ро издание на детския фолклорен събор “Върбова свирка свири” в Болярово

IMG_9079Близо 500 деца – 92 индивидуални и групови изпълнители, пяха, танцуваха и свириха днес, 1 юни 2019 г., на XXII-то издание на детския фолклорен събор “Върбова свирка свири”, който се провежда в китния парк на град Болярово. Малките таланти бяха от Ямбол, Сливен, Бургас, Елхово, София, Пловдив, НУФИ “Филип Кутев”-Котел, Нова Загора, Варна, Средец, с. Тенево, с. Черни връх, с. Чубра, с. Аспарухово, с. Изгрев, Веселиново и град Болярово.

Съборът се провежда под патронажа на кмета на община Болярово Христо Христов и се посвещава на богатството и красотата на странджанския фолклор, както и на голямата народна певица Елена Граматикова. Неизменни организатори на събитието са община Болярово, читалище “Възраждане-1912”-Болярово, РАО “Тракия”-Стара Загора, Общество за фолклор-Стара Загора и Дружество “Тракия”- гр. Болярово.

IMG_9053Гости на събитието бяха: народният представител от БСП Кристиан Вигенин, кметът на община Тунджа Георги Георгиев, Иван Върляков – изп. директор на РАО “Тракия”, гости от съседна Турция, вкл. кметът на Къркларели  Мехмед Кесимоглу, Тенко Тенев – член на УС на Съюза на българските писатели и председател на Дружеството на писателите в Ямбол, общински съветници от ОбС-Болярово, кметове и кметски наместници.  По-късно към гостите се присъединиха и областният управител Димитър Иванов и кметът на Стралджа Атанас Киров.

Журито, което оценяваше участниците, беше в състав: председател – Калинка Згурова, единствената народна певица, оценена с наградата “Грами”, IMG_9069представяла красотата на народната песен в почти всички континенти; членове – народният певец Манол Михайлов- два пъти носител на златния медал “Капитан Петко войвода”, носител на “Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци; Румен Тодоров – хореограф, ръководител на клуб за народни хора “Хоро 2002”-Ямбол, печелил престижни награди.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на голямата народна певица Елена Граматикова – патрон на певческия конкурс.

“Докосвайки се до непреходната красота на от фолклора, всички ние, неговите почитатели и ценители, черпим духовни сили от необятната му нравствена съкровищница”, отбеляза в словото си кметът Христо Христов. “Мероприятие като днешното са солидно IMG_9056доказателство, че това национално богатство не само ще бъде опазено, а и непрекъснато ще се множат неговите успехи. Днешната дата 1 юни е Международен ден на детето. Това прави празника на всички участващи и присъстващи деца двоен”, каза още той.

Кметът на Болярово благодари за присъствието и на гостите от съседна Турция: “Това е приятелски жест, който ние високо ценим”, бяха думите му. “По линия на трансграничното сътрудничество ще се реализират и занапред полезни инициативи и културни форуми – все доказателства за добри добросъседски отношения и за приятелство, проверено във времето”.

Христо Христов отбеляза още, че “тази година нашият празник съвпада и със спечеления пореден проект на община Болярово “Европа на гражданите”, който ще показва  културното и песенно творчество с партньорите ни от Испания, Италия, Белгия, Хърватия, Латвия и Македония – за запазването на традициите в областта на културните ни ценности”.

IMG_9060Народният представител Кристиан Вигенин от своя страна заяви: “От години този празник се утвърди сред един от важните в културния календар не само на областта, но и на България. Фолклорът е нашата връзка с миналото, децата са нашето бъдеще и този събор ни показва как България е запазила своето минало и как в настоящето прави мост към своето бъдеще. Радвам се, че г-н Христов и община Болярово успяха през тези години да утвърдя една традиция, която събира не само хора от областта, от цялата страна, но все повече стават и партньорите, които участват в този празник. Европейската подкрепа за това ще помогне да станем много по-видими не само тук, не само сред съседите си, но и сред партньорите, които бяха изброени от кмета на общината”. Народният представител оповести, че както всяка година, и тази – парламентарната група на “БСП за България” обявява и една награда за един от участниците в събора, посочен от журито.

IMG_9100На специално внимание се радваха изпълненията на домакините – местният детски танцов състав “Боляровче” с ръководител Румен Тодоров. Изключително силно впечатление на публика и жури направи песенното изпълнение на едно много талантливо дете от гостите – Донко Петров от Варна, а на акордеона свиреше баща му. Те бяха помолени да изпят допълнителна песен извън програмата.

Песните, танците и свирнята продължиха до късно – по програма последното изпълнение е в 19.30 часа.

По традиция и тази година през целия ден паркът на Болярово се превърна в уютно и много зелено място за забавления и приятно прекарване на времето от жителите на града и неговите гости.

IMG_9002 IMG_9007 IMG_9024 IMG_9025 IMG_9026 IMG_9028 IMG_9032 IMG_9034 IMG_9035 IMG_9037 IMG_9040 IMG_9044 IMG_9045 IMG_9046 IMG_9052 IMG_9054 IMG_9061 IMG_9065 IMG_9071 IMG_9075 IMG_9080 IMG_9092 IMG_9097 IMG_9017

About the Author :