XXI-ят Национален куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник” – с богата състезателна и съпътстваща програма

LakatnikПодробности за програмата на XXI-то издание на Националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник 2019” представи днес, 8 април, на пресконференция Елена Дойчева, директор на Ямболския куклен театър – домакин на събитието. Фестивалът се провежда под патронажа на община Ямбол и кмета, съорганизатори са Министерство на културата, община Ямбол, община Тунджа, Съюз на артистите в България, Дружество на писателите-Ямбол.

В състезателната програма участват 12 постановки – най-добрите спектакли през последните две години, селекционирани от театроведа Богдана Костуркова. Те представят донякъде лицето на съвременния български куклен театър, изразните средства, съвременния изказ на творческите екипи. Няма стилови и жанрови ограничения. Спектаклите ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. Борис Голдовски – директор на Държавен куклен театър-Москва, проф. Ливия Крофлин- преподавател в Театралната академия в Загреб, Хърватска, Давид Бурман – президент и директор на Международния куклен фестивал в Санкт Петербург, Катя Петрова – режисьор и Борислав Петранов – театровед.

Спектаклите ще бъдат представени на сцената на Куклен театър “Георги Митев”, както и на сцените на читалище “Съгласие” в Ямбол, “Св. св. Кирил и Методий”-Тополовград, на трите фестивални центъра на община Тунджа – читалищата в с. Кабиле, Кукорево и Роза, както и в камерната зала на НТС-Ямбол. Децата ще се радват и на спектаклите на уличните представления –  на КТ “Мале, мале”-София и на КТ “Саян”-Пловдив.

В извънконкурсната програма са включени представленията на чуждестранните гости: от Москва,  Македония – кукленият театър на Скопие,  “Алба Юлия”-Румъния и Люлебургаз – Турция. Техните представления са своеобразен поздрав към фестивала. В извънконкурсната програма е включено още едно представление, което е съвместна продукция на КТ-Сливен и на “Малко театро”-Будапеща, като изпълнителите са българи, а постановъчния екип са на “Малко театро” – Будапеща. По традиция Театърът на комедията “Велко Кънев”-Тополовград са гости и участници в дните на фестивала.

На третия ден от програмата в залата на община Тунджа ще се поведе дискусия на тема: “Кукленият театър и детската публика”. Модератор ще е д-р Зорница Каменова. Ще участват проф. Дойчина Синигерска, докторантите Димитър Стефанов, Ива Панова и Гергана Трайкова. Темата е интересна за театрите, но и обществото трябва да се вълнува от това какъв е интересът на децата към съвременното куклено изкуство, как възприет те спектаклите, какво искат да гледат и от друга страна – кой ги въвежда в това куклено изкуство, коментира Елена Дойчева. Съществува идея научните доклади да бъдат събрани в сборник, който да бъде издаден в последствие.

В деня на откриването, но преди официалната церемония на 15 април, ще бъде тържественото шествие, в което ще вземат участие деца от различните детски градини и от началните училища в Ямбол. Организатор на шествието е Общински детски комплекс-Ямбол. То ще започне от подлеза, ще мине по “Раковски”, край Безистена и ще е до Кукления театър.

На 19 април ще е церемонията по връчването на наградите.При откриването на фестивала ще бъдат връчени наградите на отличените автори на пиеси. Техните произведения, както и номинираните, са включени в сборник “Приказна фиеста” – това е поредната, 9-та книжка. Наградите ще връчи Ина Божидарова – председател на журито за драматургия. Една от специалните награди е на името на ямболския писател Стефан Чирпанлиев. Наградата му ще връчи неговата дъщеря Гергана Чирпанлиева. Димитър Бечев, директор на Регионалната библиотека, който е и редактор на сборника, ще представи изданието.

Имам удоволствието не само да връча наградата за драматургия на името на моя именит баща, учредена от 2003 г., но участвам като преводач на много от чуждестранните групи, сподели от своя страна Гергана Чирпанлиева. Много емоционално съм свързана с този фестивал, партнирам му на сто процента, сподели още тя.

Да превърнем фестивала в истински празник, в приказна фиеста за нашия град – като за децата, така и за нашите съграждани и гостите н Ямбол, бе пожеланието на директора на ямболския куклен театър.

 

About the Author :