EVN инвестира 4,1 млн. лв. в Ямболска област през 2020 г.

EVN ще инвестира 4,1 млн. лв. в Ямболска област през 2020 г, съобщи на пресконференция в Ямбол Петър Костадинов, ръководител на отдел “Комуникации” в EVN България. Той уточни, че тези ремонтни дейности ще бъдат направени през лятото и през септември, защото инвестиционните проекти са били стопирани през извънредното положение.

Инвестициите обхващат изграждането на 2,1 км нови електропроводи средно напрежение и 11,3 км нови електропроводи ниско напрежение. Планирано е и изграждане на 7 нови трафопоста.

За 15 години, откакто е на пазара в България, компанията е инвестирала в Ямболска област 66,9 млн. лв. С тях са изградени 1150 км нови или подменени електропроводи и 87 нови трафопоста и възлови станции.

От компанията припомниха, че по европейски проект „Живот за царския орел“ в периода 2013-2018 г. е изградена и подобрена значителна част от електроразпределителната инфраструктура – много въздушни електропроводи с вкарани под земята и в това отношение област Ямбол заема едно от първите места в Югоизточна България. По проекта са изградени 43 км изцяло нови подземни кабелни линии, които са заместили 70 км опасни въздушни електропроводи. Изградени са 16 нови трафопоста и нова възлова станция, така че ефектът от проекта е бил както екологичен, така и със значение за подобряване на мрежата.

За тези години компанията е инвестирала в Югоизточна България над 1,8 млрд. лв., което заедно с платените данъци и такси в страната –  510 млн. евро, я прави един от най-големите инвеститори в България, изтъкна Петър Костадинов и допълни, че нещото, с което най-много се гордеят е намаляването на технологичните загуби по мрежата, което за 15 г. са успели да намалят от близо 20 % до 8 % сега. Това се дължи точно на инвестициите за подобрена мрежа, подобрена система за отчитане, висока разкриваемост на кражби и превенция на кражби.

Инвестициите са вложени в 21 780 км нова и подменена мрежа и 2975 нови трафопоста и възлови станции, монтирани са и над 1 милион дистанционни електромера. Авариите са намалели с 40 % от навлизането на EVN на българския пазар.

Основният проблем при поддържането на електропреносната мрежа в Ямболска област са нерегламентираните изкопни дейности – често при ремонтни дейности, които не са съгласувани с EVN, се засяга мрежа, късат се кабели, което води до непредвидени аварии и спиране на ток.

About the Author :

Leave a reply