EVN България ще поиска увеличение на тока между 7 и 9 %

tokУвеличение на тока между 7 и 9 % ще поиска EVN България до края на февруари. Според компанията то се стреми към покриване на действителните разходи на електроразпределителната система в Югоизточна България. От дружеството обясняват, че с намалението от 1 август ДКЕВР им е одобрила 106 млн. лв. оперативни разходи, докато действителните са 130 млн. лв., а това създава дефицит от 24 млн. лв. за изпълнение на лицензионната им дейност.
С намалението от 30 декември пък са намалени от 10 % на 8 % признатите технологични разходи, които реално са 10,8 %. От EVN България припомнят, че през 2005 г. тези разходи са били 20,5 %, като за намалението им са инвестирани 1,1 млрд. лв. в мрежата на Югоизточна България, осигурени от реинвестиране на печалбата през годините.
От компанията твърдят, че заради намаленията на цената на тока трябва да съкратят инвестиционната и ремонтната програма с 50 млн. лв.
Друго несъотвествие според тях е, че ДКЕВР задължава EVN да купува от държавната Национална електрическа компания енергията по цена от 107.34 лв. (без ДДС) за мегаватчас, а е задължена да я продава на своите клиенти през нощта по цена от 86.76лв (без ДДС) за мегаватчас.
От EVN  твърдят, че този икономически дисбаланс поставя компанията пред риск да изпълнява качествено задълженията си.

About the Author :