90-годишен юбилей отбеляза най-възрастният турист-ветеран в Ямбол

SAM_2629Ямбол, 29.01.2018 г.

90-годишен юбилей на най-възрастния турист-ветеран Илия Георгиев, отпразнуваха днес следобед в клуба на туристите-ветерани “Любен Брънеков” в Ямбол. Топли думи и пожелание от името на всички отправи към рожденика председателката на клуба Златка Илиева, както и подарък – топли завивки. За покорените върхове, извървените походи и многобройни екскурзии той получи почетна значка „турист-ветеран.“

Илия Георгиев е турист повече от 25 години. Обходил е всички планини в България, изкачил се е, естествено, на най-високия връх Мусала, но така се е случило, че до връх Ботев не можал да стигне. Планината сдружава и облагородява хората, казва юбилярът.

И на тези години той редовно се придвижва с колело, всяка седмица ходи или до Карандила, или до Бакаджика. Прекарал е SAM_2630и инсулт, и инфаркт, но с гордост цитира лекарите, които казвали, че ако не са били туризмът и колелото, 85 процента от хората в неговата ситуация не биха оцелели.

В туристическия клуб е намерил второ семейство. Всичко го обичат и заради добротата, и заради неизтощимото му чувство за хумор. „С него по-леко понасям бурите на живота“, казва бившият учител и добавя, че всичко преодолява с оптимизъм.

Сред туристите от клуба е всеизвестно, че той знае много стихотворения наизуст– за 90-годишния си юбилей Илия Георгиев рецитира хумористично стихче, в което ставаше дума за хъс и за инат.

Обичта си към бай Илия хората от клуба на туристите-ветерани изразиха с милото тържество, което му бяха подготвили, гарнирано с много песни, включително химна на туристите.

SAM_2608 SAM_2625 SAM_2628 SAM_2635

 

 

 

About the Author :