Наети са 1450 чужденци за работа в хотелите и в селското стопанство чрез ДРЗС-Бургас

39091_w470От началото на годината в Дирекция “Регионална служба по заетостта”-Бургас, към която се числят и Бюрата по труда в Ямбол и Елхово, са приети 300 декларации за наемане на 1450 граждани от различни страни. Става въпрос за сезонна заетост до 90 дни, информираха на пресконференция на Бюро по труда-Ямбол.

Най-много сезонни работници са наети от следните държави – Украйна – 77.3%. С много по-малък дял са Молдова – 6.0%, Русия – 5.6%, Македония – 5.5% и Киргистан – 2.4%.

Чужденците бяха наемани на работни места в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” във връзка с летния туристически сезон. Длъжностите, за които работодателите търсеха чуждестранни работници са: сервитьор, помощник-готвач, готвач, администратор хотел, пиколо, камериерка, хигиенист, барман и др. В ДРСЗ Бургас бяха приети и декларации за наемане на чужденци от сектор „Селско, горско и рибно стопанство” на длъжности – работник животновъд и сезонен работник земеделие, но те са значително по-малко от тези в отрасъл „Хотелиерство и ресторантьорство”.

 

About the Author :

Leave a reply