Ямбол се научи да се забавлява в европейската нощ на музеите

IMG_1269Вчера, 19 май 2018 г.,  в 17 часа бе сложено началото на поредната Европейска нощ на музеите в Ямбол – инициатива, която определено се харесва на хората в града по начина, по който се случва – с допълнителни атракции, обединени от играта с приключения “Влез в историята”. Потвърждава го значителният брой ямболии – родители с малките си деца, тийнейджъри, възрастни, които обикаляха с талони в ръце музеите – една част привлечени от наградите, включително най-голямата – велосипед, друга – от възможността безплатно да посетят едни от  най-интересните места в града.

IMG_1259В Етнографската къща в Каргона малко след 17 часа директорът на Регионалния исторически музей Стефан Бакърджиев откри Нощта на музеите. Той насочи вниманието на присъстващите към играта, която се организира от ямболските музеи. В Етнографския комплекс посетителите се запознават с игрите на 20-ти век – игри почти неизвестни на най-малките, но затова пък играни през цялото детство на техните майки и бащи, баби и дядовци;

IMG_1262 можеха да се насладят на фолклорната музика – имаше обещание да се играят хора, а които бяха решили да се включат в играта – след участие в различните приключения, получаваха печат, за да бъдат част от голямата томбола, която се тегли в 23 часа в Безистена за голямата награда и поощрителните награди на различните културни институции. Благодарности имаше към учениците от Професионалната гимназията по хранителни технологии туризъм – автори на изделията в традиционната сладкарница “Каргонъ” и към художничката Мария Христова-Баракова за арт ателието в комплекса.

IMG_1275А през това време дейностите в Етнографския комплекс вече бяха в ход. На най-голям интерес се радваше ретро сладкарницата “Каргонъ” и 15-тина минути след отварянето й, стоката вече беше значително намаляла. Както е традиция от старо време, на дъска отвън бе изписан асортиментът с цените – боза-30 ст., локумки-1,10 лв., прасковки-1,20 лв., меденки.

 

IMG_1280От обявените ретро-игри – игра на ластик, на дама и хвърляне на парцалена топка, очевидно дамата най-слабо беше засегната от забравата, защото без никакви указания и днешните деца веднага се заиграха на нея, подскачайки по разчертаните квадрати. През цялото време в китния двор звучеше народна музика, а под нейните звуци творчески труд кипеше в арт ателието. Там малчуганите старателно рисуваха. Под наставленията на художничката Мария Христова-Баракова те работеха с техниката батик, при която се използва восък за рисуване на картини и тъкани. А огромната част от посетителите разглеждаха с интерес етнографските експозиции.

IMG_1288Макар и съвсем различен като тематика и атмосфера, на интерес се радваше и Музеят на бойната слава. Разбира се, имаше и такива, които минаваха, само за да си вземат печатчето за участие в томболата. Но татковците с малки деца вещо и авторитетно разясняваха и на малчуганите, и на половинките си особеностите на бойната техника. Най-голямо вълнение имаше край самолета и въртолета, мнозина си правеха снимки до тях.

IMG_1282Приключенията, предлагани от Музея на бойната слава, бяха хвърляне на граната и разглобяване и сглобяване на автомат. Именно разпарчетосването на оръжието на съставните му части и след това отново превръщането му в автомат, бе нещото, което привличаше малчуганите. Помагаха им младежи-инструктори, облечени във военно облекло за повече автентичност.

 

DSC03157Тази година Регионалният исторически музей беше намерил нов различен начин да провокира участниците в играта, наречена “Моето музейно преживяване V – Пресечни точки”. Играта беше посветена на ямболския баскетбол и провокацията към децата да го „открият”. До сградата на музея беше подредена фотодокументална изложба „Пътят”, която е хроника на ямболския баскетбол за периода 1924 – 2002 г.

Всеки от участниците в играта трябваше да открие в нея кога ямболският баскетболен отбор е станал шампион на България и да получи печат и вкусна почерпка – захарна целувка.

DSC03161В същото време още от 17 часа на паркинга до музея беше обособено баскетболно игрище и се организира демонстративна игра по стрийтбол. Партньори на Регионалния исторически музей в това музейно приключение бяха Баскетболния отбор „Тунджа” и Национална баскетболна лига, която осигури наградите за победителите в това съревнование. В демонстративната игра по стрийтбол участваха два отбора – момчета и момичета – юношите на „Тунджа” – Ямбол с треньор Андреан Илчев и девойките от отбора на Природо-математическата гимназия с треньор Добринка Чолакова.

DSC03171Капитанът на баскетболния отбор „Тунджа” – Ямбол Станислав Говедаров и ямболският баскетболист Евгени Иванов участваха в стрелбата от различни дистанции и положения.

Наградите на победителите бяха връчени от треньорът на националния отбор по баскетбол Любо Минчев и Николай Костов.

След демонстративната игра имаше и игри с публиката, които отново включваха стрелба от различни позиции.

Всички желаещи цяла вечер можеха да разглеждат и експозициите в залите4 на Регионалния исторически музей.

DSC03123В Художествена галерия „Жорж Папазов” отново беше организирана провокираща игра, която да мотивира участниците да разгледат цялата експозиция, за да открият картината, за която са получили описание в началото. След това те трябваше да я снимат, или на гърба да напишат кое е художественото произведение, за да получат печат.

 

DSC03126Организаторите от галерията бяха подготвили 12 варианта и всеки участник можеше да избира от тях. Те бяха наречени „Намери ме и (се) снимай!” и представляваха описание от името на картината. Например, „Аз съм създадена от автора на първия герб на Ямбол. Нарисувана съм с акварел върху картон. Изобразявам различни гледки от стария Ямбол – такъв, какъвто вече не съществува. По мен можеш да видиш символични фигури и предмети. И не забравяй, аз съм проект!”. Такова е описанието на проекта за завеса на ямболския театър, който се намира в централната зала на галерията, в която се провеждат всички събития от различно естество.

DSC03149На участниците в играта им хареса изпитанието, което им бяха подготвили и те обикаляха и търсеха своето произведение и въодушевено го представяха накрая, за да получат своя печат. А описанията бяха такива, че да фокусират и върху детайлите и върху смисъла на произведенията.

 

DSC03185В Безистена пък имаше подготвени три изпитания по избор,2 за да получиш заветния печат за участие в играта. Всеки участник можеше да избере да попълни викторина с въпроси, свързани с експозицията, да подреди пъзел с ямболски забележителности или да подреди кубчето на Рубик. Интересното беше, че имаше желаещи за всички, а колко много желаещи имаше да участват в играта си пролича от това, че час след началото вече бяха взети над 300 талона за играта. Всеки желаещ можеше да разгледа и експозицията, а тези, които бяха избрали да отговорят на викторината търсеха отговорите сред експозицията.

DSC03219И тази година музейното приключение показа, че Ямбол вече се е научил да изживява пълноценно европейската нощ на музеите да се забавлява цяла вечер. Навсякъде в града, в близост до музеите можеха да се видят забързани деца с родителите им, устремени към следващото предизвикателство, а това е един по-нетрадиционен начин за прекарване не само на съботната вечер, а и за общуване между деца и родители.

IMG_1263 IMG_1272 IMG_1275 IMG_1277 IMG_1288 IMG_1295 IMG_1296DSC03124 - Копие DSC03129 - Копие DSC03130 - Копие DSC03131 - Копие DSC03132 - Копие DSC03133 - Копие DSC03134 - Копие DSC03141 - Копие DSC03144 - Копие DSC03147 - Копие DSC03155 - Копие DSC03163 - Копие DSC03165 - КопиеDSC03167 DSC03175 DSC03176 DSC03178 DSC03180 DSC03181 DSC03183 DSC03187 DSC03189 DSC03190 DSC03192 DSC03196 DSC03200 DSC03203 DSC03207 DSC03209 DSC03212 DSC03213 DSC03214 DSC03215 DSC03217

 

About the Author :

Leave a reply