Над 400 участници очаква читалище “Зора” във втория етап на “Родило се преродило”

zoraНа 28 април 2018 г. от 10.00 часа в зрителната зала на Народно читалище „Зора-1945”  ще бъде открит вторият етап на  тридесет и шестото  издание  на Националния фолклорен ученически фестивал „Родило се, преродило”. В него  ще вземат участие над 400 ученици от Ямбол и областта, Пловдив, Сливен, Котел, Елхово и област Варна.

Фестивалът е организиран от Народно читалище “Зора-1945”, със съдействието на Министерство на културата и община Ямбол .

В конкурсната програма участниците се състезават в три категории:

народно пеене, народни инструменти и танцови състави.

Индивидуалните изпълнители и танцовите колективи са разделени в четири възрастови групи от 5 до 19 години и ще представят песенен, инструментален и танцов фолклор на България.

Авторитетно жури, с председател Сашка Ченкова –  главен учител-народно пеене в НУФИ „Филип Кутев” гр. Котел  и членове:

– Николай Генов – инструменталист и Стойчо Тончев – хореограф, ще отличат три колектива и трима индивидуални изпълнители от всяка категория и възрастова група.

В конкурса ще се състезават 42 индивидуални участници-изпълнители на народни песни и инструменталисти, и 21 танцови формации.

Всички  ще получат грамоти за участие, а на отличените ще се връчат дипломи и парични награди.

Съпътстващите прояви са: изложба на фолклорни костюми от различни етнографски области и изложба-базар на традиционни  сувенири.

About the Author :

Leave a reply