61 % от младежите се чувстват добре в Ямбол или в своето селище в областта

SAM_986661 % от младите хора се чувстват добре в Ямбол или в своето село или град в областта, става ясно от социологическо проучване сред 640 младежи между 15 и 29 г. от Ямболска област, направено в периода 15 февруари-10 март 2017 г. То бе представено днес, 20 април, на дискусията „Младежта – начин на живот“, организирана от Младежки информационно-консултантски център /МИКЦ/-Ямбол, по проект „Млад гражданин-5“, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за младежта. 22% не искат да останат в родното място, но част от тях са в ученическа възраст и вероятно смятат да заминат да учат във ВУЗ.

Почти 30 % от младите смятат в близко бъдеще да учат във ВУЗ, 46 % да започнат работа, като 20 % от тях в Ямбол, 10 % другаде в България и 17 % в чужбина, 24 % смятат да създадат семейство. Интересно е, че избралите семейното поприще са се увеличили с 3 % за последните две години, което е една положителна тенденция.

На въпроса дали се е променило тяхното селище, 36 % отговорят положително , 37 % отрицателно и почти 27 % смятат, че има застой. Две години по-рано, когато обновяването на центъра Ямбол бе по-скорошно събитие, положителните отговори са били с около 4 % повече. Значително – с 10 %, че е увеличил делът на онези, които смятат, че нещата са се влошили.

SAM_9865Най-голям е процентът на онези, които не са доволни от състоянието на градския транспорт – 44 % и това е съвсем разбираемо, като се имат пред вид неблагополучията с транспорта в Ямбол покрай смяната на превозвача. На следващо място се нарежда недоволството от състоянието на улиците – 42,5 %, към осветлението имат забележки 32 %.

Материалната база на училищата е нещо, което събира относително голям дял положителна оценка – 45 % са доволните и само 18 % недоволните. Затова пък здравеопазването е на противоположния полюс – 39 % недоволни, 23,5 % смятат, че положението е посредата и 25 % доволни.

Като основни проблеми на населените си места младежите на първо място поставят безработицата – 32,7 %, следва мръсотията – 11,6%, а след това с доста по-ниски проценти се нареждат състоянието на улиците, транспорта, ромите и ниското заплащане.

На въпроса от кой зависи решаването на проблемите по места 59% смятат, че това е кметът, 42 % Общинският съвет, 20,5 % общинската администрация и само 8,4 % мислят, че зависи от самите тях –  факт, който показва значителна безкритичност. На въпроса дали биха дали доброволен труд, само половината отговарят категорично положително.

На въпроса какво предлагат да се подобри в Ямбол и областта 6-те топ отговора на младежите са улиците; детските площадки; озеленяването между блоковете; дискотеки и развлечения; чистотата; подслон и храна за бедните хора.

По отношение на любимата музика на младите първенството е за поп фолка, но има голям спад на онези, които го харесват – 19 % сега срещу цели 60 % преди две години. При това изследване за пръв път като любими се явяват метъл, рап, ретро.

Най-предпочитаните филми от младежите са екшъните и комедиите, но расте делът на любителите на сериали – те се нареждат на трето място и вероятната причина е, че се появиха добри младежки и български сериали по телевизията. За пръв път сред първите 7 филмови жанра се появяват и историческите филми.

Любимите спортове на младите са фитнес -10 % и футбол – 9,5%, докато преди две години на първо място е бил футболът с 25 %. За пръв път при това изследване в топ 8  отговора фигурират леката атлетика, тенис и народни танци.

На въпроса за обществената активност на младежите отговорите са следните: 10 % са участвали в неправителствена организация /НПО/, 12,4% са се включвали в някакви проекти, 30 % биха участвали в проекти на НПО. Изводът, който правят от МКИЦ е, че младежите са готови да работят за подобряване на населеното им място, но трябва някой да ги потърси и да ги организира.

About the Author :

Leave a reply