60-годишна военна история

№1„Гарнизон Ямбол беше един от най-големите гарнизони в Българската армия, със славни традиции, и днес съм щастлив да застана пред Вас и с открито чело да кажа, че Вие сте достойни наследници на постигнатото години наред.” – каза в приветствието си командира на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев, на честването на Празника на военно формирование 52590 – Ямбол, което се състоя на 23.04.2014г., във войсковия район .

Със заповед № 0075 / 19 април 1955 година на Началника на Генералния щаб на Българската армия на основата на 7 отделен танков батальон от 7 мотострелкова дивизия се създава 42 танко-самоходен полк, чийто наследник  и продължител на традициите и успехите е военно формирование 52590 – Ямбол.

Празникът беше отбелязан с тържествено строяване на личния състав и приемане на строя от командира на формированието подполковник Атанас Георгиев, както и с водосвет за здраве, който отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, в съслужие със ставрофорен иконом Чакъров. Официални лица, бивши командири, представители на военно-родолюбиви организации, приятели на армията, поздравиха командването и състава на батальона. Най-добрите в бойната и учебната подготовка военнослужещи бяха отличени от бригаден генерал Димитър Илиев и от командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Атанас Георгиев, който в тържественото си слово отбеляза: „Усилията ни и днес са насочени към постигане напредък и надграждане, за утвърждаване на професионализъм на необходимото ниво, затова днес Ви благодаря за усърдието, дисциплината, доверието и отдадеността в работата, с вяра за бъдещите ни успехи.”

Съпричастни с празника, приятели на армията станаха ученици от трети клас на ОУ „Любен Каравелов” в град Ямбол, които присъстваха на показ на въоръжение и техника в специално развърнатите учебни места за състоялия се Ден на отворени врати. Впечатлени от преживяването, те си направиха снимки за спомен, с обещанието отново да дойдат и с избор на някои от тях, когато пораснат да изберат професията на военнослужещ.

Инициативите приключиха на Гарнизонен учебен център „Победа” с приятелски турнир по стрелба с пистолет „Макаров” и автомат „Калашников” с участието на сформирани отбори от Община Ямбол, ОДМВР – Ямбол, в.ф. 54100, домакините и бивши командири на формированието. В равностойната надпревара стрелците показаха умения на дисциплинирани и точни стрелци, за което получиха грамоти.

About the Author :