6 януари 2018 – за успешна и мирна година за Ямбол и България, с вяра за закриляна, силна и благословена Българска армия

1420543465IMG_2774На 6 януари, Богоявление (Йордановден), офицери от командването и 40 военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион, от състава на Втора механизирана бригада, ще участват в провеждането на тържествен водосвет за славните победи на Българската армия и отдаване на почести на нейните бойни знамена в Ямбол. Ритуалът ще се състои пред храм „Свети Николай Чудотворец” в гр. Ямбол от 11.30 часа. като в състава на представителните части на гарнизон Ямбол са и военнослужещи от Авиобаза Безмер.

Тържественият водосвет ще бъде отслужен от архиерейския наместник архимандрит Димитрий, като честването на големия християнски празник в областния град ще продължи с литийно шествие до моста на входа на градския парк, където ритуално ще бъде хвърлен Светият кръст в река Тунджа. На същата

дата, миналата година, за шести път, Богоявленският кръст беше изваден от военнослужещия на 42-ри механизиран батальон –  редник 3 клас Стефан Стефанов.

Командирът на 42-ри механизиран батальон Ямбол подполковник Ивайло Иванов, в навечерието на празничния ден: „Участието ни в тържествения водосвет тази година бележим с професионалния стремеж на всеки, отдаден на военната професия, за успешна и мирна година за Ямбол и България, както и с вяра за закриляна, силна и благословена Българска армия.

Колкото до  успехите в личен план на редник Стефанов, свързани с изваждането на кръста от студените води на реката – гордея се, че през последните години той показа типична войнска издръжливост и добра физическа подготовка. В тази връзка целият личен състав на батальона му пожелахме нова поредна успешна надпревара.”

***

 За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон І преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година.

След демократичните промени у нас ритуалът е възстановен през 1993 година  във всички гарнизони в страната.

 

About the Author :