510 години ямболски Безистен – сградата символ на града

0_Bezisten 1Днес, 18 септември 2019 г.,  в Ямбол стартират двудневните чествания, посветени на две важни годишнини, свързани с Безистена – сградата символ на града. Най-емблематичният архитектурен паметник в Ямбол отбелязва 510 години от построяването си. В продължение на повече от пет века Безистенът е естествен център на градското ядро и през повечето време е функционирал като покрит пазар. Той е единствената в България запазена сграда от този тип и е оценяван  като един от най-красивите покрити пазари на Балканите.

След като последните десетилетия бе потънал в забрава, от 2015 година Безистенът отвори врати вече като модерен културно-информационен център 0_Bezisten 2с Интерактивен музей, впечатляващ всички посетители с високотехнологично си компютърно оборудване и атрактивни експозиции. Безистенът бе реновиран по европейски проект, защитен от община Ямбол.

С възраждането на сградата за нов живот тя се превърна и в естествено средище  на културния живот в града като предпочитано пространство за концерти, изложби, делови форуми и други събития. Именно затова честванията на двете годишнини минава под наслов „Безистенът – място за срещи“.

1_Plakat_IzlojbaЕдноименна експозиция от живописни платна ще даде началото на двудневната програма. Днес от 18.00 часа ще бъде открита изложбата на ловешкия художник Тихомир Витков. Артистът провокира въображението на публиката с платна, представящи човешки образи, очертани в камъните на уникалната сграда. Тихомир Витков работи като сценограф за ловешките драматичен, куклен и музикален театър. Председател е на сдружението „Синя зона”, което обединява творци с увреждания и работи, за да стимулира тяхната социална интеграция.

Утре – 19 септември, когато се навършват 4 години от откриването на обновения Безистен, празникът продължава с Ден на отворените врати, а в пространството около сградата на пл. „Освобождение“ ще бъде експонирана изложба „Щрихи от Ямбол“ с представяне на творби от летните дейности в Безистена. Ще бъдат връчени дипломи на всички участници в ателиетата: „Фото-фабрика“ с фотографа Стефан Каменов и в творческата работилница за шевици на Татяна Йовчева.

В 13.30 часа, в зрителната зала на ниво „Настояще“ ще бъде представена презентацията „Да отворим албума Безистена…“, посветена на 510 години от изграждането му. Историята на сградата, претъпяла през годините различни промени както в 7_Neva Krasteva_organоблика си, така и в предназначението си, ще разкаже Христина Женкова, уредник в Регионалния исторически музей.

Кулминацията на честванията е концертът на органовия клас на проф. Нева Кръстева от 18.00 часа. Програмата включва барокова, ренесансова и съвременна музика за органи и ансамбли – орган, виола да гамба, блокфлейта, глас. Специален гост е Красимира Султанова, концертмайстор на Камерен оркестър „Дианополис“. Билети за концерта могат да бъдат закупени предварително на място в Безистена.

Събитията от празничната програма са включени в Европейските дни на наследството, инициатива на Министерството на културата, като част от европейската инициатива на Съвета на Европа и на Европейската комисия.

 

2_platno 1 3_platno 2 4_Tihomir Vitkov 6_zala

 

About the Author :

1 Comment to “510 години ямболски Безистен – сградата символ на града”
  • С. МИТЕВ
    September 18, 2019 - Reply

    Навремето комунистите искаха да съборят Безистена. Трябвало им голям площад за манифестации. Добре че от Турция не позволиха. Иначе само щяхме да си спомняме за тази най-красива сграда в България. С пожелания нашият красив Безистен,да пребъде във вековете.

Leave a reply