Военно оборудване за мащабно Натовко учение премина през Ямболско

_MG_6223Колоните с военно оборудване, които са част от  Учението на НАТО “NOBLE JUMP – 2017”, преминаха и през ямболска територия, днес те бяха на летище Тенево. Всички машини се движат по изготвения график и не са допуснати инциденти, заяви на място заместник-началникът на отбраната на Българската армия вицеадмирал Емил Ефтимов по повод на започналото военно учение.

„Нашата армия не участва пряко в това учение, но за първи път българските въоръжени сили ще тестват способностите си за логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО в такъв голям мащаб” допълни той.

_MG_6231„Учението е много важно за НАТО, то демонстрира нашата способност за бързо развръщане на силите с много голяма степен на готовност от бази, разположени на различни места в Европа, там, където това е необходимо. То демонстрира нашата решителност и готовност да постигнем още по-добри съвместни резултати заедно, като засилим  възпиращата мощ на Алианса и гарантираме сигурността на всички наши съюзници”, заяви заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-майор Ян Кейв.

_MG_6233Той даде висока висока оценка за подкрепата, която България предоставя на силите на НАТО като страна домакин.

България оказва логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО с много висока степен на готовност, които участват в учението “NOBLE JUMP – 2017”, едно от най-мащабните учения на Алианса през тази година. Целта е да се тества и доразвие концепцията за използване на Силите на НАТО с много висока степен на готовност. В него участват повече от 4000 военнослужещи и 500 единици бойна техника от 11 страни-членки на Алианса.

През България ще преминат близо 700 души личен състав и 300 военни машини от армиите на Великобритания, Испания и Албания. От българска страна в него участват около 800 души.

_MG_6235 _MG_6238 _MG_6240 _MG_6241 _MG_6243 _MG_6262 _MG_6266 _MG_6280

 

About the Author :

Leave a reply