42-ри механизиран батальон в Ямбол – с участие в тържествена празнична проява в памет на героите от войните за освобождение на България

2_1Командирът на 42-ри механизиран батальон – Ямбол подполковник Ивайло Иванов и военнослужещи от батальона, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, участваха в тържествена проява в памет на героите от войните за освобождение на България, която се състоя в празничната вечер, на 6-ти септември в с,Генерал Инзово, област Ямбол. По инициатива на местни жители, кмета на селото Галин Пантелеев и Община „Тунджа”, духът на почитта и историческата памет събра десетки Инзовци и потомци на героите за отбелязване 45 години от откриването на емблематичния военен паметник, на площада в населеното място.

2_2Родоллюбивата проява започна в салона на читалището, където бяха представени исторически данни  за участието на Изовци във войните, както и за изграждането и откриването на Паметника на загиналите във войните за освобождение на България. На последвалата тържествена церемония пред скулптурно – архитектурна композиция, беше отслужена заупокойна молитва, заместник-кметът на Община „Тунджа” Станчо Ставрев произнесе слово, в края последва и празнична заря.

С поднесените венци и цветя и с минута мълчание беше отдадена почит пред подвига, саможертвата и имената на 75 герои, изписани на каменна стена от скулптора Димитър Димов през 1973 година.

2_3„Никой и нищо не е забравено, паметта е жива и за нас беше чест! ” – мотивира участието на състава от 42-ри механизиран батальон – Ямбол подполковник Иванов.

2_4 2_5 2_6

 

 

About the Author :

Leave a reply