40 години от една респектираща АРТ „акция”

???????????????????????????????Във вторник, в няколко от залите на Художествена галерия „Жорж Папазов”, бе открита една, в известен смисъл, нестандартна изложба. Тя върна лентата назад, към 1975 година, когато в града ни се открива Първата национална изложба на приложно-декоративните изкуства. Ямбол става домакин и на следващите издания на това културно събитие от държавен мащаб, така е до 1989 година.

„Без творбите от Първата Национална изложба на приложно-декоративните изкуства в България щеше да има духовна пауза”, каза при откриването на ретроспективната изложба Петър Тепсизов, уредник в Галерията и председател на Представителството на СБХ в Ямбол. „Именно в ония години приложно-декоративните изкуства в страната ни скъсват с традиционния фолклор и излизат мощно на световната арт сцена”, допълни художникът Петър Тепсизов, който припомни, че за да е Ямбол домакин на такава проява, в действие е влязла и „тежка артилерия”- Окръжния комитет на БКП и всички други високи нива в управлението на Ямбол.

DSC07680Пред „Неделник” именно човек от тази „тежка артилерия”, Мария Рошманова, по онова време секретар на ОК на БКП по идеологията, дошла 40 години по-късно да види отново творбите от Първата  национална изложба, разказа част от историята.

„През 1975 г. решихме, че е добре Националната изложба на декоративно-приложните изкуства да бъде в Ямбол. Но трябваше най-напред, разбира се, да се съгласят от София. Ние имахме много хубава дружба с групата на художниците в нашия град, и отидох при Светлин Русев, той тогава беше заместник на Людмила Живкова в Комитета за изкуство и култура. И го попитах какво трябва да направим, за да може изложбата да бъде в Ямбол. За първи път щеше да има такава изложба – на приложно-декоративните изкуства, която да се изнесе от столицата и да стане в провинцията. Светлин Русев каза, че трябва да говорим с Людмила. Влязохме при Людмила Живкова, казах й, че нашата група на художниците в Ямбол е една от най-хубавите и че изключително много помага за издигане на духовността. И че искаме Националната изложба да бъде в града ни, че имаме голямо пространство, зала „Диана”, тогава още не бе направена Художествената галерия. Людмила Живкова се съгласи и каза, че приема и поканата да дойде на откриването. Имаше толкова много експонати, толкова много красота в тази изложба – една голяма част от тях бяха не в зала „Диана”, а в парка. И се преобрази с тези творби облика на Ямболски окръг, защото красотата от изложбата отиде в градинките, отиде в кабинетите, в училищата. За мен това бе едно изключително събитие в културния живот на Ямбол”, това е част от разказаното от Мария Рошманова пред „Неделник”.

DSC07683„Червената принцеса” Людмила Живкова, не забравя какво е казала, и пристига да открие Първата национална изложба на приложно-декоративното изкуство в България. Това също бе видяно в арт изявата на Галерия „Жорж Папазов”, и може, разбира се, да се види още дълго време, тъй като пред централната зала има ред фотоси от откриването на оная Изложба, от 1975 г.  И днес се вижда, че действително в страната ни творците в тези стилове на изобразителното изкуство имат силни инвенции, вложени в най-различни жанрове – дърворезба,  декоративна живопис и скулптура, кован метал, декоративни тъкани, флористика. Произведенията в Галерията са на различно равнище, но майсторските „изпълнения” преобладават. Това е духовен пир не само за очите,  някои творби влизат в дълбоки пластове на битието, като и двете посоки могат да покажат България наистина достойно на арт сцената на стария континент. Има и ямболско участие в Първата национална изложба, във вторник присъства един от онези автори, Янчо Петров, но Трифон Леров нямаше как да дойде – все още никой не се завръща от отвъдното.

DSC07677DSC07686 DSC07699DSC07705

Борислав Ненов

About the Author :