40 години Дружество на писателите в Ямбол

Ямбол, 29.11.2019 г.

40 години Дружество на писателите -Ямбол беше отбелязано снощи в Регионална библиотека „Георги Раковски“. На всеки пристигащ бе подаряван юбилеен сборник, посветен на годишнината, бележник и химикал.

Сред гостите на събитието бяха архимандрит Димитрий, зам.-кметът на общината и почетен гражданин на Ямбол Енчо Керязов, Кольо Пехливанов – представител на кмета на община Болярово, проф. д-р Николай Ников, директорът на Драматичния театър Михаил Лазаров, управителят на НТС-Ямбол Милен Михайлов, директорът на ЕГ „В. Карагьозов“ Йордан Милков, директорът на библиотеката в Димитровград и председател на дружеството на писателите там Петко Каневски, почетният гражданин на Ямбол и член на дружеството Стефан Личев, Митко Филипов – директор на БЧК-Ямбол и председател на читалище „Съгласие“, художникът Цветан Казанджиев, членове и приятели на Дружеството на писателите.

Председателят на творческата организация Тенко Тенев още в началото съобщи поименно и бе отдадена почит към основателите на дружеството и негови членове, които вече не са сред живите. „Разлиствайки страниците на времето, виждаме стотиците срещи с читатели, обсъждания, премиери, творчески дискусии, в които гости и участници са над 400 известни български писатели“, отбеляза Тенко Тенев. Пред тези 40 години ямболското дружество е неделима част от националния литературен живот и участва активно във всички изяви на Съюза на българските писатели. В момента в него членуват 66 творци, от които 19 са членове на Съюза на българските писатели-София.

Дружеството е носител на: „Златен пегас“ на Съюза на българските писатели през 2004 г.; Герб на Община Ямбол – 2009 г.; наградата „Джон Атанасов“ на Община „Тунджа“ през същата година; ГЕРБ на Община Ямбол – 2019 г.

Председатели на Дружеството на писателите-Ямбол са били Недялко Месечков, Димитър Яръмов, Стефан Чирпанлиев и Тенко Тенев.

Обзор на дейността на Дружеството през годините и продукцията на ямболските творци направи неговият секретар и директор на библиотеката Димитър Бечев. Той започна от времето преди това – когато през 1922 г. ямболската „модернистична“ група около Кирил Кръстев, Теодор Драганов, Лео Коен и др. издава в Ямбол първото футуристично списание в България „Красчендо“, за чието списване е привлечен самия „баща“ на футуризма Маринети до днес – с най-известния и най-превеждан български писател, който е от Ямбол, макар никога да не е бил член на Дружеството – Георги Господинов.

Прочетен бе поздравителен адрес от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

От името на кмета на Ямбол Валентин Ревански приветствие поднесе заместник-кметът Енчо Керязов.

Честването на юбилея завърши с обща снимка за историята.

About the Author :

Leave a reply