Митничари пресякоха 20 опита за контрабанда на цигари

148066426620 опита за контрабанден внос на цигари от Турция в тайници на товарни и леки автомобили разкриха екипи на митнически мобилни групи при съвместни проверки с митническите служители на Митнически пункт Лесово през изминалата седмица. Иззети са общо 56 500 къса /2 825 кутии/ цигари без български акцизен бандерол. В част от случаите контрабандните цигари са открити в тайници на товарни автомобили с иранска регистрация. За тайници са използвани предимно кухини в кабините и двигателите на камионите, зони под влекача, кутията за акумулатор, около резервоара с гориво и др. Всички цигари са били укрити извън товара в ремаркето на камионите, като контрабандистите вероятно са се надявали, че цигарите няма да бъдат намерени в тези зони при проверка.  Нелегалните цигари са от марките “Victory Slims Delux”, „Karelia Slims”, „Muratti  Assos”, „ASSOS Slims”, „L&M 100s”, „Karelia superslims OME”, „ММ Special Slims” и други.

При един от случаите са открити 3 000 къса цигари в арматурното табло и във въздушния филтър на влизащ от Турция в България товарен автомобил, управляван от ирански гражданин. От друг камион с иранска регистрация са иззети 3 800 къса нелегални тютюневи изделия, укрити зад резервоара на влекача и в кабината на шофьора, също ирански гражданин. Други 5 000 къса цигари  са намерени  в дъното на сандъци с инструменти и във фабрични кухини в кабината на товарен автомобил с иранска регистрация. Още 8 600 къса цигари  са иззети от ирански камион, като при този случай цигарите са били укрити в кората под двигателя на товарния автомобил и под хладилника в кабината на влекача.

3300 къса нелегални цигари са открити при проверка на празен товарен автомобил. Тютюневите изделия били укрити в кабината и в кухини в алуминиевите тръби на покривалото.

При други два случая са иззети 3 600 къса цигари без акцизен бандерол от тайник в предната броня на камион с българска регистрация, управляван от български гражданин от Велико Търново, а 800 къса цигари са открити  в арматурното табло на камион с румънска регистрация, управляван от румънски гражданин от Букурещ.

Контрабандни цигари са извадени и от изобретателни тайници на леки автомобили. 780 къса цигари без бандерол са открити от митническите служители във фабрична кухина в предния десен мигач на лек автомобил марка „Фолкваген Поло”, управляван от жена – българска гражданка, с адресна регистрация в Ямбол. Цигарите в тайника са били увити в черни дамски чорапи. В скоростната кутия и тавана на лек автомобил „Фолксваген Пасат” управляван от български гражданин също от Ямбол, митническите служители откриват 2 780 къса  цигари от различни марки.

Три  от щателните митнически проверки са извършени по сигнали от служители на Гранична полиция.

Срещу всички нарушители са съставени актове по Закона за митниците.

About the Author :