Пожарът на хълма „Боровец“ в Ямбол е овладян

01Към 17.00 часа в сряда – 11 август, пожарът, обхванал лесопарк „Боровец“ в Ямбол и близки до него райони, е овладян и локализиран в рамките на парка. Продължават работите по окончателното му загасяване. Мобилизирани са екипи на службата по пожарна безопасност и защита на населението, Районно управление „Полиция“ – Ямбол,  служители от Сектора за превенция  опазване на обществения ред към община Ямбол, от общинското предприятие „Паркове и зони за отдих“, военнослужещи от военните формирования на Ямболския гарнизон. В гасенето се включиха няколко частни фирми и много граждани от близкия квартал „Д-р Дончев“.

02Сигналът за възникнал пожар е подаден в община Ямбол в 13.10 часа от службата за пожарна безопасност. Огънят е тръгнал от подножието на хълма до Обходен път Изток. За минути пожарът се разраства по целия източен склон на парка. Силите на пожарната първо бяха насочени към овладяването му в района около Дом стари хора, Дома за медико-социални грижи и квартал „Д-р Дончев“. След което с помощта на допълните екипи и техника пожарът бе локализиран в района на парк „Боровец“. Дейностите бяха затруднени от пламването на втори пожар в района на Новата болница, който бе бързо овладян.

03Огънят обхвана почти половината площ от лесопарк „Боровец“, нанесени са щети за хиляди левове. Изцяло е унищожена растителността по източния и част от южния склон на хълма. Това е районът, в който от две години насам се извършват последователни залесителни дейности, включително в рамките на общоградски кампании, в които включиха хиляди ямболлии.

За предотвратяване на риска от нов пожар, през нощта е организирано дежурство за наблюдение на района.

04

 

About the Author :