Разкриха крадци задигнали пари и вещи за 350 000 лв. при четири кражби

102_7392-1Двамата мъже са задържани в хода на двудневна операция, проведена от 13 до 15 юли на територията на областните дирекции на МВР в Ямбол и Бургас. Те са издирвани за четири дръзки кражби, осъществени на територията на Ямболска област, при които отнели пари и вещи на обща стойност около 350 000 лв.   Само при една от кражбите са задигнати 55 000 евро, а при друга – над 13 000 лв. Сред откритите вещи са и уникални часовници, скъпи златни накити, маркови слънчеви очила и други вещи на значителна стойност. .
Районна прокуратура – Ямбол задържа за срок от 72 часа и повдигна обвинение на живущия в София Николай Стоянов и пловдивчанина Валентин Беллилов.

Роденият през 1976 г. Стоянов е извършил престъпното деяние в условията на „опасен рецидив“, а роденият през 1971 г. Беллилов в изпитателния срок на влязла в сила осъдителна присъда за „въоръжен грабеж“. Наказанието предвидено за подобно тежко умишлено престъпление е „Лишаване от свобода“ за срок от 3 до 15 години. Двамата мъже извършвали кражбите на територията на област Ямбол, са задържани в гр. Бургас, където наели помещение.

Фактите оповестиха на среща с журналисти днес зам.-апелативния прокурор на АП – Бургас – Йовита Григорова, зам.-окръжния прокурор на ОП – Ямбол – Димитринка Георгиева, наблюдаващият прокурор – Татяна Найденова, директорът на ОД на МВР- Ямбол – Генчо Иванов и директорът на ОД на МВР – Бургас – Калоян Калоянов.

Прокурор Григорова уточни, че общата сума на пари и вещи, открита в помещението, наето от двамата мъже в бургаския жилищен комплекс „Братя Миладинови“ е над 350 000 лв.

Прокурор Георгиева акцентира на отлично свършената работа както от страна на прокуратурата, така и на органите на МВР. Тя добави, че цялостната операция по залавянето на обвиняемите е проведена на територията на двете области и е била приключена само в рамките на два дни.

Директорът на ОД на МВР – Ямбол – Генчо Иванов съобщи, че кражбите са извършени чрез разбиване на каси, две от тях са били на офиси и две в жилищни апартаменти. Офисите са на фирма “АВС Инженеринг“, както и на ЗК „Единство“ – с. Ботево. Апартаментите, в които са извършени останалите две кражби се намират в гр. Ямбол. Само при едната от тях са задигнати златни накити на стойност около 100 х. лв.

Думите му бяха допълнени от директора на ОД на МВР – Бургас Калоян Калоянов, който акцентира върху намерените в Бургас инструменти за разбиване на каси, сред които отвертки, бормашини, различни ключове, съоръжения за извършване на заготовка за изработване на ключове, радиостанции, уреди за заглушаване на СОТ. Той обърна внимание на отличната подготовка на двамата обвиняеми, като припомни, че само преди няколко дни благодарение отново на отличното съдействие между прокуратурата и полицията, в гр. Бургас са задържани трима мъже от гр. София, извършили редица престъпления срещу собствеността. Към момента тримата мъже от софийския квартал „Люлин“ са с определени мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Присъстващите на брифинга бяха категорични, че работата по разкриване на останалите лица, участващи в престъпната дейност, съвместно с Николай Стоянов и Валентин Беллилов ще продължи.

About the Author :