Празнична вечер за 24 май

IMG_2854На 16 май в 18 часа се състоя празничната вечер, посветена на  24 май, на която тържествено изпратихме дванадесетокласниците. Входът на училището бе украсен с цветя и венци в чест на празника, но времето показа лошия си нрав – появи се силен вятър и започна дъжд. Това обаче не попречи на ентусиазма на организаторите, те поканиха всички в училищната столова. Абитуриентите бяха посрещнати с аплодисменти – дамите бяха с тоалети, достойни за червения килим на Оскарите или най-малко  за булевард Кроазет- Веселина Николова в дълга черна дантелена рокля със стилна ефектна прическа с вплетени камъни Сваровски, тоалетът на Николина Пеева беше  в цвят шампанско – дълга рокля, богато драпирана, чанта и обувки в същия цвят, сестра и Ивелина бе по-скромна, което бе в съзвучияе с тихия и характер, Жана Георгиева бе облечена в дълга тъмно-виолетова рокля, Стоянка Гръкова в къса рокля с цвят корал. IMG_2916Младежите, както подобава на мъже, бяха по-скромно облечени в спортно-елегантен стил. За да споделят радостта си от завършване на средното си образование от Ямбол пристигнаха Стоянка, Станислав, Илия и Дарин, а от Бургас Михаил.

След посрещането на абитуриентите звуча химнът на Република България, последван от ритуал по тържественото предаване на училищното знаме. Водещи на тържествената вечер бяха осмокласничките Веселина Ефева и Катя Минчева. Те припомниха на присъстващите епохалното дело на братята Кирил и Методий, което съпътства живота на народа ни в дни на свободен живот и на мрачна робия, в години на буен подем и на тежки битки с угнетителите, като подчертаха ролята на езика за запазване и спасяване на народа през вековете.

IMG_2909Скъпи гости на нашето тържество бяха кметът на община Болярово господин Христо Христов, заместник-кметът госпожа Нина Терзиева, секретарят на общината госпожа Мария Чанева, председателят на общинския съвет господин Атанас Дженков, бивши учители,  родители и близки.

Директорът на СОУ “Д-р Петър Берон господин Васил Гаджуров се обърна към присъстващите, като цитира думите на химна на българската просвета  “Върви, народе възродени”, и добави, че всеки българин често изрича тези думи, без да се замисля над тях. Той наблегна на факта, че празнуването на 24 май е традиция, която се отбелязва повече от 200 години в страната ни, че този ден е двоен празник за първокласниците, които след броени дни ще получат своите удостоверения за завършен клас. За 12 клас той обобщи, че в училището са получили уроци по родолюбие, знания и житейски напътствия, и им пожела “На добър път”.

IMG_2875След това думата взе господин Христо Христов, който отправи пожелания за спокойна и щастлива лятна ваканция на първокласниците. На учителите и учениците той пожела да запазят българския дух, а на дванадесетокласниците напомни, че им предстоят трудни житейски дни, и тези, които имат възможност, да продължат образованието си, а  тези, които нямат, той покани в кметството да обмислят какво ще работят след завършването.

IMG_2919Последва рецитал “Език свещен на моите деди“, изнесен от учениците от V и VІ клас. След тях сборна литературно-музикална програма представиха учениците от начален етап на обучение с художествени ръководители г-жа Мария Тодорова, г-жа Пролетка Петрова, г-жа Златка Ламбова и г-жа Галина Петкова. Програмата започна с рецитиране на “Аз съм българче” и продължи с много стихове, звучаха песни под музикален съпровод, които донесоха жизнерадостно настроение, особено песента за интернет, при която децата подскачаха радостно в такт с музиката. След тяхното изпълнение дванадесетокласникът Антонио Андонов се обърна към всички и заяви, че класът е постигнал целта си – пораснали от момичета и момчета, станали са млади жени и мъже, и от днес отговорността пада на всеки поотделно. Той пожела “На добър час”, след което учениците от класа се простиха със знамето, като го целунаха.

Накрая директорът застана зад абитуриентите, като подаде на всеки цвете. Кметът на общината г-н Христов също им подари цветя, след което г-н Гаджуров разля пред тях приготвеното, украсено с цветя и зеленина менче с вода, с думите: “Да ви върви по вода!” Удари последният звънец за дванадесетокласниците, зазвуча песента  “Един неразделен клас” и  абитуриентите се отправиха към ресторанта, където продължиха с неофициалната част на танци и веселие.

                                                            Мария Митакова

 

About the Author :