30 години ОУ ”Св. Св.Кирил и Методий” Стралджа

DSC09042aЮбилеят на ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в Стралджа се превърна в едно запомнящо се, впечатляващо събитие, което докосна сърцата на мнозина. Подготвен с много старание, любов и вълнение празникът започна в точно уречения час като първата изненада за гостите беше подаръкът – юбилейна значка на училището. Не по-малко интересно за всички гости беше да видят богатата изложба във фоайето на читалището с която деца и учители успяха да представят своя училищен живот възможно пълноценно. Снимки от различните прояви, отличия на талантливите ученици , предмети на труда изпълнени в часовете и по проект “УСПЕХ” – макраме, впечатляващи макети, плетива и разбира се, една богата великденска украса по идея на учителите и деца.

Дора Найденова, директор на ОУ “Св. Св.Кирил и Методий”, лично посрещаше всеки гост на празника. Приемайки поздравленията, цветята и подаръците, г-жа Найденова отправи благодарност за вниманието от страна на кмета на общината Митко Андонов, Атанаска Кабакова, председател на ОбС,  Иван Георгиев и Мария Толева, зам.кметове,  секретаря Атанаска Христова, Добра Шопова, областен координатор на СБУ, директори на УЗ от общината, общественици, ветерани – учители. За всички имаше подарък- юбилейна значка на училището.

DSC09067a30-годишния юбилей на ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Стралджа е празник, който доказва един достойно извървян път, припомня успехи, чертае нови цели. В своето слово г-жа Найденова изрече с гордост  девиза на училището: “Който успее тук, ще успее навсякъде!” Приветствайки всички в залата тя изрази всеобщата благодарност на колектива към кмета на общината Митко Андонов за съпричастността, подкрепата и готовността да помага за развитието на училището. Добави добри думи и към РИО, към всички учители,  дали своя труд в името на децата.

Мило приветствие към учители, родители и ученици поднесе кмета на общината Митко Андонов. Той определи труда на педагозите като упорит, съзидателен, плодотворен. Обърна внимание върху ролята на родителите, които трябва да дават личен пример за отношение към училището,увери всички за готовността на общината да обръща сериозно и постоянно внимание на образованието и училището да бъде наистина привлекателно, обичано и желано от децата. Прикани децата да бъдат упорити в усвояване на знанията, да не забравят, че без труд няма сполука, без знания – няма успехи. “Бъдете здрави, бъдете упорити, бъдете решителни, стремете се към повече знания, мислете какво и как го правите, мечтайте смело, накарайте ни да се гордеем с вас!” каза в заключение г-н Андонов след което прочете заповед за награждаване на училището с Почетен знак на общината – плакет – за принос в развитието на образователното дело. Заедно с него Дора Найденова получи грамота, почетна значка на общината и парична награда.

Във връзка с юбилея на ОУ”Св. Св.Кирил и Методий” директорът Дора Найденова връчи награди – почетен плакет за дългогодишен и всеотдаен труд на педагозите: Мима Йорданова/посмъртно/, Ваньо Пасков/посмъртно/, Иван Димитров, Мария Димитрова, Радка Тодорова, Дора Рибарова, Стойка Велева, Йордан Тошев. Вълнуващ момент беше и решението на колектива да поднесе специален почетен сувенир на директора Дора Найденова и на зам.директора Виолета Андонова

30-годишнината на ОУ”Св. Св. Кирил и Методий” беше отбелязана с един великолепен спектакъл – дело на учители и деца. Подготвен с много труд, старание, с богатство на идеите, с участие на всички таланти на училището. Дългият извървян път от създаването на училището до наши дни беше показан много сполучливо в съчетание с поклон пред първоучителите братята Кирил и Методий. Разходката в миналото даде ясна представа за множеството успехи на училището, за празниците, за състезанията и цялостния учебен процес. За да завърши с категоричното твърдение, че това е училище с минало, богато на спомени, училище с красив нов ден, училище – с бъдеще. На сцената се сменяха деца в различни носии, представиха се изпълнители на песни, танци, спортни композиции. Имаше ревю и куклен театър, имаше лазаруване , ръченица , мажоретки… Всички изпълнители бяха красиви, самоуверени, горди, развълнувани и щастливи. Публиката, която откликваше на всяка изненада с бурни ръкопляскания, допълнително повиши настроението в залата. На финала величествено прозвуча “На многая лета!”, а отзивите от видяното, от чутото, от преживяното беше събрано в една дума “Браво!”

About the Author :