27-годишният Мартин Динев от с. Роза стана „цар на виното” в Скалица

DSC0455927-годишният Мартин Динев от с. Роза стана „цар на виното” на 12-тия общински празник на виното в тунджанското село Скалица. Той спечели първо място в конкурса за червено вино и грабна големия приз за винен майстор. Пред всички той сподели, че за хубавото вино трябва мерак, но лично той е следвал съветите на баща си и затова е успял да направи майсторско вино и то само от половин декар лозе.

По традиция в навечерието на Трифон Зарезан в Скалица се проведе 12-тия общински празник на виното, на който присъстваха кметът на общината и неговите заместници, новият областен управител Георги Чалъков, досегашният депутат Кирчо Карагьозов, представители на Аграрния университет в Пловдив.

DSC04561Стотици хора от цялата община дойдоха да споделят празника, а основният спонсор Винарска изба „Балар” АД осигури вино за всички.

Победителят в конкурса за червено вино и гостите ритуално зарязаха лозите, за да има добра реколта и берекет и през новата селскостопанска година.

Част от празника са и многобройните конкурси. Второто място за майстор на червено вино спечели Георги Димитров от Скалица, а третото място – Никола Андонов от Коневец.

В конкурса за бяло вино победител стана Стоян Чолаков от Чарган, на второ място беше класиран Михаил Шейтанов от Ботево, а трети остана Петко Петков от Ботево.

DSC04568За най-добър майстор на ракия беше обявен Панко Георгиев от Победа, на второ място беше класиран Валентин Велев от Бояджик, а трети остана Радостин Петров от Ботево.

В литературния конкурс победител за разказа „Червено вино” стана Денка Илиева от Крумово, а поощрителна награда беше присъдена на Нейка Иванова от Скалица.

Между обявяването на наградите самодейците поздравиха всички гости с танцови и музикални изпълнения. В програмата участваха фолклорна група към НЧ „Светлина 1928” с. Скалица,  детска танцова група „Да се хванем на хорото” към Средно училище „Св. Пайсий Хилендарски” с. Скалица, фолклорната група към училището, танцовия състав „Пандаклийчета” към читалището в Тенево, Дуо „Козият рог” от Козарево със солистка Йорданска Симеонова и др.

DSC04575На празника беше представено и първото произведено вино от учениците от 11 клас специалност „Лозаро-винарство” към средното училище в селото. То е мерло реколта 2016 г. и е бутилирано и със специален етикет.

След връчването на наградите празникът продължи с изпълнения на оркестър „Настроение” и народната певица Дарина Славчева, а присъстващите извиха кръшни хора.

About the Author :

1 Comment to “27-годишният Мартин Динев от с. Роза стана „цар на виното” в Скалица”
  • сашу
    February 18, 2017 - Reply

    С тази клоунада с плащове Тунджа иска да конкурира ямболските кукерландерски карнавални содомии, или нещо подобно!?

Leave a reply