26 общински съветници гласуваха за дълга, ГЕРБ не позволи да има прозрачност при изразходването на 17-те милиона лева

DSC0963226 общински съветници гласуваха за тегленето на 17 млн. лв. общински дълг, който с лихвите ще стигне 20 млн. лв. Освен 18-те съветници от ГЕРБ, който бранеха като Матросов на амбразурата тегленето на дълг и проявиха небивала активност, каквато досега поне аз като журналист не съм виждала от тях през този мандат, за дълга гласуваха тримата съветници от Реформаторски блок, двамата съветници от Земеделски народен съюз, Кръстю Петков от Атака и независимите съветници, влезли в местния парламент с гласовете на АБВ и на ДПС. Съветниците от БСП, АБВ и НФСБ гласуваха против, а Пламен Проданов от Атака се въздържа.

ГЕРБ отново доказаха на практика тоталитарния си манталитет на управление, като не допуснаха в Съвета да мине мнение, различно от тяхното или нещо, което те не са внесли.

DSC09710И въпреки, че Реформаторски блок ги подкрепи за дълга, съветниците от ГЕРБ не приеха предложенията на инж. Димитър Стоянов за по-голяма прозрачност при усвояването на средствата, което включваше представители на представените в Общинския съвет политически сили да участват в избора на банкова институция, в избора на изпълнители на обектите и в проверка на качеството на изпълнение на строително-монтажните работи. Явно инструктажът на кмета е бил да не се допуска другите политически сили да си врат носа в работата на администрацията, за да може тя както си знае по утвърдения вече начин на тъмно да усвоява парите, които гражданите ще плащат като попове до 2030 г.

Съветниците не приеха и предложението на БСП  точката за дълга да се отложи, за да се проведе сесията за местен референдум за дълга и да се види съдебното решение за обжалване на първия отказ за провеждане на референдум.

DSC09667Не мина и предложението на Катя Георгиева от БСП в решението, предложено от кмета да се добави първа точка за провеждане на местен референдум.

Стана ясно и какви са скритите сметки на съветниците от ГЕРБ за този заем не толкова развитието на града, както всички се кълняха, а желанието да извлекат политически дивиденти. Един от тях се разпали и заяви от трибуната в обръщение към съветниците от БСП: „ако тези проекти се реализират, ще изгори структурата на БСП”.

DSC09645Другият им мотив на съветниците от ГЕРБ беше, че избирателите им гласували доверие те да харчат парите на града и затова на техен гръб сега могат да си позволят да изтеглят и 17 млн. лв. дълг., а пък после, който иска, да го плаща още два мандата и половина. Ако това доверие все пак не се повтори, те ще са изхарчили парите, а да му мислят  тези, които ще дойдат след тях.

И след като съветниците вече взеха решение за тегленето на дълг, най-важният въпрос от тук нататък е какво ще направи с тях кметът и как ще ги оползотвори, още повече, че както стана ясно съветниците не позволиха да има прозрачност, а всичко пак обвиха в тъмнина, за да е по-удобно за кмета и да си прави каквото си както иска.

Не бива да забравяме съдбата на предишния общински кредит от 5 млн. лв., с който беше изграден водопроводът.

Обвинението срещу кмета от страна на прокуратурата беше, че общината е платила 4 млн. лв. за водопровод, който струва около 2 млн. лв. и няколко съдебни състава го приеха и произнесоха осъдителни присъди срещу Георги Славов. След шестгодишна съдебна сага той все пак намери съдебен състав, който да го оправдае, но едва ли някой, освен неговите верни пажове от ГЕРБ, вярва че той е невинен и е оползотворил безкористно общинските пари. И най-голямото опасение на тези, които не вярват на кмета е, че и тези 17 млн. лв. ще последват примера на предишните 5 млн. лв. дълг, но този път парите са доста повече….

Диана Иванова

About the Author :