24 май – Словото е нашето началото

SDC19511Всичко, което е днес България,  произлиза от словото. Писмеността, създадена от солунските братя открива и предава на всички славяни ключ към безсмъртието. Българският народ пренася през вековете непокътнато и умножено делото на Кирил и Методий.

На 24 май ние  се връща към вековното начало от слово, мисъл и дело, положено от Първоучителите. Това е празник – символ на родното, българското. Празник, който ни дава право да се гордеем, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат“.

На 19 май ученици и учители от СОУ „Св. П. Хилендарски“ с. Скалица празнуваха Деня на славянската писменост и българската култура.

SDC19514Много цветя, смях и детска глъчка изпълват училищния двор. Празнично са украсени училището и сцената на Народно читалище „Светлина“, където се провежда Тържествен концерт, посветен на светлия празник. Директорът на училището г-жа Янка Мармарова приветства ученици и учители и раздава  много грамоти и поздравителни адреси на скаличански ученици с високи постижения в учението, спорта и извънкласните форми.

 

 

SDC19519 (1)С умиление и гордост присъстващите в залата аплодират малките рецитатори от I-ви клас Виктор, Жельо, Татяна, Цветелина. Вокална група „Медени звънчета“ с ръководител Р. Николова огласява залата с медените  си гласчета. Артистично майсторство показват  децата от 2-ри и 3-ти клас с драматизацията на разказа на Н.Драганова „ Кой е написал нашите букви“. Девойки от 6-ти и 8-ми клас показват  завидно певческо умение.

 

 

SDC19519Със затаен дъх залата изслушва десетокласничката  Мариела Иванова, която  чете страници от „История славянобългарска“ на П.Хилендарски. Величко Михов от 9-ти клас пресъздава  епохата, в която са създадени нашите букви“ , с художествено изпълнение на „Азбучна молитва“ на К.Преславски.„Току що проходилите” артисти  Руска Атанасова, Атанас Петров,Стоян Дончев и Стоян Видов  със завидно усърдие  представят  драматизация на безсмъртната поема  на П.Р. Славейков„Изворът на Белоногата“ .

 

SDC19542Край на  училищния празник поставят  малките танцьори с „Дайчово“ и „Право“ хоро.

С  подготовката и провеждането на този концерт учениците от СОУ „Св. П.Хилендарски“с. Скалица  доказват, че са достойни пазители и продължители на безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

SDC19536 SDC19544 SDC19553

Р. Стоянова    –   Ст.  учител по български език и литература.

 

 

About the Author :