Обучение за младежи

DSCN0887В град Китен, област Бургас,  от 03 до 05 юли 2015 г. се проведе  вторият обучителен модул по проект „Млад гражданин 4”, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за младежта (2011 – 2015), подпрограма 1: Развитие на мрежата от младежки информационно-консултантски центрове( МИКЦ).

DSCN0888Осемнадесет младежи и девойки на възраст до 29 г. обсъждаха с лектора Радостина Михайлова от София новото поколение програми на Европейския съюз за периода 2014-2020. Акцент на семинара бяха младежки инициативи за промяна на живота в родните места под надслов „Моят град е моя отговорност”. Младите хора анализираха на ситуацията на общинско ниво, разработиха идеи за проекти и мини акции за подобряване на градската среда. Подготвиха план за  публичност и медийно отразяване на младежки инициативи, участваха в ролева игра за изготвяне на прес – съобщение  и представяне на проект пред местни медии. Обсъдени бяха предизвикателствата и перспективите за активно включване на младите хора от Ямболска област в Програми, финансиращи обучение и заетост на младежи, както  и ролята на МИКЦ в тяхна подкрепа.

DSCN0896Калоян Калиманов обърна сериозно внимание на участниците в семинара на високите изисквания към планирането на дейноститите по проектите.

Чрез решаването на конкретни казуси и работа по групи младите хора научиха повече за генериране на идеи за проекти и определяне на подходяща програма и/или донор.

DSCN0937Освен занимания, тренинги и обучителни игри младежите и девойките имаха време и за спортни гри и плаж в залива „Атлиман” край град Китен.

 

DSCN0973 DSCN1001 DSCN1020 DSCN1049

Калоян Калиманов,ръководител на МИКЦ – област Ямбол

About the Author :