20 000 лева от градската хазна за детско-юношеския футбол в Ямбол

СтадионОбщинските съветници  гласуваха 20 000 лева за детско-юношеския футбол в града ни за 2016 г.  на бюджетната сесия, провела се миналия петък. Това е кавър версия на ситуацията от преди две години, тогава пак същата сума бе дадена от старейшините за развитието на футбола край Тунджа, имащ три сезона в началото на 70-те години в елитната мъжка група на страната.

Преди две години обаче все още съществуваше мъжката формация на „Тунджа 1915 ”и парите от децата и юношите бяха орязани, за да се спасяват батковците, които опитваха да оцелеят в Югоизточната „В” група.

От началото на този футболен сезон мъжки футбол в града ни няма. Дори и в „Б”селската група, така че гласуваните 20 000 лева би трябвало да се разпределят между детско-юношеските ни формации. Те са две – децата на ОФК „Ямбол-2004”и юношите младша възраст на „Тунджа 1915”. И с двата клуба е ангажиран един и същи човек – Димитър Чамов, който преди закриването на мъжкия ни отбор бе технически директор на ФК „Тунджа 1915”.

При децата „Ямбол 2004” играе в областния шампионат, съставен от 7 клуба. Децата от ОФК „Ямбол – 2004” са лидери преди пролетния дял от първенството с актив от 13 точки, но толкова имат и момчетата на „Червена звезда”/Каменец/. При малките отбори имат  още Кукорево, Елхово, Зимница, „Ураган”/Бояджик/ и Стралджа.

При младшата възраст пък се изявява тим на ФК „Тунджа 1915”, който рита в зоналното първенство на Бургас, но успехите му са твърде скромни – ямболският състав е едва на 9 място с 11 точки, при голова разлика 15:32. За разлика от имащия иначе големи претенции ямболски футбол, младшата възраст на Общински футболен клуб „Стралджа” се справя чудесно в първенството и е на втора позиция с 25 точки, преди него е „Нефтохимик” с аванс от 5 точки.

20 000 лева са и съвсем малко, и не толкова малко, зависи от гледната точка. Ямболският Общински съвет по-скоро е отписал, поне на този етап, футболът като спорт. Или пък старейшините чакат да се направи новия футболен терен. И тогава вече ще я смятат.

През отминалата 2015 г, някои считаха, че трябва да има 100 години от появата на организиран футбол в Ямбол. Митът си остана мит, понеже няма никакви автентични документи за създаване на футболен клуб преди един век в града ни, а за разнообразие мъжкият отбор престана да съществува.

Вероятно огромната част от общинските ни съветници дори не знаят за тази ситуация.

Борислав Ненов

 

About the Author :