Започват празничните прояви за Деня на Ямбол – Свети Дух

01_All stepsПъстър и многолик ще бъде празникът на Ямбол. И тази година честването на Деня на Ямбол – Свети Дух – 1 юни, ще бъде изпъстрено със събития, които ще донесат много емоции и настроение на ямболлии. Начало на празничните събития поставят два завладяващи концерта, продукция на танцова школа „Всички стъпки” – “All steps”. Годишната продукция на школата е в две последователни вечери  – 18 май и ва 19 май в зала „Диана”, с начален час 20.30 часа. Звездата на концертите ще бъде световният шампион по салса Алфредо Торес.

Богата празнична програма продължава на 20 май в 18 часа, когато по повод Деня на Ямбол Държавен архив – Ямбол и община Ямбол ще представят документалната изложба  „Ямбол и неговите граждани – общественозначими каузи”.

02_Izlojba ArhivЕкспозицията на открито представя многото лица на дарителството през първата половина на ХХ в в Ямбол и съпричасттността на гражданите към различните му прояви. В изложбата са включени също документи и снимки, показващи както обекти – днес емблематични за града ни – построени с помощта на по-малки и по-големи дарения, така и широк кръг от дейности със социална насоченост. Направените дарения от Ив. Райнов и първия професор по педагогика П. Нойков, ямболското женско дружество «Развитие», залесяването на парк «Боровец» преди и сега, празникът Народен събор «Св. Троица» в квартал „Каргон“,  проучването на ямболската минерална вода и построяване на минералната баня,  читалищата – всичко това е само част от една оживяла история в снимки – за каузите, обединявали и обединяващи и днес ямболлии. Изложбата ще бъде подредена в Градския парк, на централната алея до цветния партер и може да бъде видяна от 20 май до 1 юни.

03_ChinariНа 22 май в 20.30 часа в градския парк жителите и гостите на Ямбол ще имат възможността да се насладят на най-мащабната продукция на ансамбъл „Чинари”-„Болярите на танца”. Уникалният спектакъл разказва една легенда за великите българи  и техните мистични тайни, съчетавайки древна традиция с критериите за модерен шоу -спектакъл.

На 23 май ще бъде даден стартът на филмовия маратон  в сезон 2015. Лятното кино в парка отново ще представи култови заглавия от програмата на София Филм Фест в продължение на няколко месеца до края на септември. Началото е в събота с най-нашумелия български филм „Урок“. Прожекцията е специален поздрав за всички ямболски учители и преподаватели.  Откриването на Лятно кино – Ямбол 2015 ще бъде с участието  на актьора Стефан Денолюбов. На самия 24 май ще бъде представен друг български филм, събрал звезден актьорски състав – „Досието Петров“.  Лентата ще бъде презентирана от актрисата Анжела Недялкова. Началото на прожекциите е в 21.00 часа. Поредицата от филмови заглавия ще продължи от 6 юни до 26 септември, всяка събота. Избрани филмови мелодии от по-старо и най-ново време ще бъде пък поздравът на Ямболския духов оркестър за откриването на тазгодишния сезон на Лятното кино.

About the Author :