16 секунди

Borko_poslНякога, и все пак не по времето на Димитър Благоев и първите чучулиги, не беше престъпление да си пешеходец. Вече стана, поне в Ямбол, който не от вчера е новатор в много дивотии. Поредната, която върви от няколко месеца, е промяната на кръстовището на площад „Боровец”. Въпреки опитите ни да намерим друга логика, освен тази всичко да бъде в изгода на свистящите автомобили, няма друго обяснение. Пешеходците там са обречени – те трябва да тичат в рамките на 16 секунди, ако искат да стигнат до отсрещната страна на площад „Боровец”. Иначе голямото им постижение е придвижването с петнайсетина метра. Бабите и дядовците са ясни – тях държавата ги е отписала, общината и автомобилната инспекция също. И по-младите, та дори тийнейджърите, обаче, също нямат особени шансове. За 16 секунди, и то при положение, че някоя мутра или друго подобие на човек в лека кола, не реши, че му е писнало от теб.

Дори на „Графа” нещата са същите, въпреки че там трябва да се премине по-малко разстояние. Ямбол стана забранен за пешеходци.

А някога и те бяха хора…

Борислав Ненов

About the Author :

1 Comment to “16 секунди”
  • Бян Евразиеца
    May 2, 2015 - Reply

    Едновременно, през тия 16 секунди светофарите пискат неистово, все едно предупреждават за идващо непалско земетресение. Добре, може и 1 процент от пресичащите пешеходци да са далтонисти и да не могат да видят зеленото, но едва ли 99 процента от собствениците и обитаващи околните на площада жилища са все глухи, та да не могат да се сепнат от пищенето, изпълнявайки ежедневните си житейски функции – хранене, сън, секс… а-а-а – и четене. Това пищене е най-вече омраза към пешеходците. Гневя се и съм също саркастичен, защото тия светофари ги правят пак тия, дето едно време съчиняваха листовките, заради чиято нелогичност никога не можах да взема книжка. Бог ми е помогнал. Да помага и сега на попадналите на и около кръстовището!

Leave a reply