16 глигана паднаха за два дни в Боляровско

16 диви прасета бяха отстреляни от ловните дружинки на ЛРС „Странджа“ само за почивните 25 и 26 януари 2020 г., информира неговият председател Николай Вълчев. Най-много глигани – 5 броя, са убити от ловната дружинка в Крайново. С 4 трофея са се отчели в село Странджа, с 3 – в село Ситово, с 2 – в село Дъбово и с по 1 в селата Горска поляна и Шарково.

До 0,5 броя на 100 хектара трябва да се намали популацията на дивите прасета в страната, информира началникът на отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ – Ямбол д-р Стоян Колев по време на проведената миналата седмица епизоотична комисия в Болярово. Срокът за лова на глигани е удължен до 16 февруари, така че излетите продължават, каза Николай Вълчев.

Ловците обаче трябва да засилят контрола по спазване на мерките за биосигурност, напомни още д-р Стоян Колев. Вече има и положителни проби на африканска чума при свинете при три отстреляни прасета в село Голямо Крушево. При домашни свине, както и в промишлените комплекси в област Ямбол на този етап няма открит вирус. Но са констатирани нарушения, най-вече от ловците, което създава риск за разпространение на болестта.

Месото от отстреляните диви прасета да не се смесва с други продукти във фризерите, докато не се потвърдят отрицателните проби, препоръча д-р Колев. Във фризерите вирусът оцелява 1000 дни и има риск да бъде заразена и друга храна.

Всички, които искат да отглеждат прасета в домашни условия, трябва да се регистрират в Областната дирекция по безопасност на храните. Към заявлението трябва да се приложи и документ за собственост или наем на имота, в който ще се отглеждат прасетата. В стопанства за лични нужди се допускат до 3 прасета за угояване, които трябва да не са женски или нескопени нерези. Таксата за едно прасе е 1 лев. Задължително условие е и то да бъде купено от лицензиран свинекомплекс и да бъде с ушна марка от ветеринар. Към заявлението трябва да се приложи и становище от кмета на съответното населено място.

Освен за предотвратяването на разпространението на африканската чума по свинете, д-р Стоян Колев предупреди и да се вземат мерки срещу птичия грип. Опасността от него е основно, заради прелетните птици, каза още д-р Колев.

About the Author :

Leave a reply