142 години безсмъртие

IMG_20150219_123333Под този наслов дни наред учениците от Основно училище „ Стефан Караджа” ,село Стефан Караджово усърдно  проучваха, издирваха и подготвиха програма, с която отбелязаха годишнината от гибелта на Дякона. Кътът, който учениците от полуинтернатната група направиха, отрази  макар и краткия, но достоен живот на  Апостола – снимки от революционната му дейност,книги от български автори, посветени на Левски и др.

На 19.02.2015г. учениците от ПИГ 1-8 клас  при ОУ”Ст.Караджа” с.Ст.Караджово, общ.Болярово  отбелязаха 142  годишнина  от гибелта  на най-великия  син на България – Васил Левски.

IMG_20150219_125415Чрез презентацията  под надслов ”Животът на един истински патриот” те се поклониха пред подвига на Апостола .Припомниха си моменти  от живота и делото му,участваха и в общоучилищния рецитал посветен на Левски.

Припомниха си и великите  фрази на  бележития българин: „Ще има едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република”; „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени  задружни сили”.

Така у учениците   се затвърждават патриотичните чувства.

IMG_20150219_125100Участваха и във викторина  за Левски ,като награди за верни отговори получиха учениците Валентин Ангелов от 3 клас и Веселина Йорданова от 7 клас.

Направихме и подходящо табло за  живота и дейността на Апостола.

Малките ученици научиха много за делото на Левски.

Обесен в студен  февруарски ден. Казват, че  имало табела – никой да не го сваля от бесилот , но легендата разказва, че стара баба  прави това  и го погребва тайно.

IMG_20150219_125836Много прочувствено прозвучаха думите– „Ти ми трябваш и днес, Апостоле! Защото ти си образът на човечността, силата, обичта и непреклонния дух да правиш, да си бориш в името на доброто, да се раздаваш в името на своя народ и прекрасна родина. Няма друга личност, която да е така „ чиста и свята”. Дълго ще се помнят тези думи. Те ще ни учат как да пазим „чистото и свято” име на нашата страна.

About the Author :