140 години от Бояджишкия бунт

DSC09094В многовековната история на българския народ има много дати, които ние добре помним. Има дати, които са запечатали гордост и слава. Но има и дати, изпълнени с мъка и покруса. Такава дата е 17 май 1876 година. Преди 140 години в село Бояджик зверски загиват стотици българи-мъже, жени, деца.

Бояджишкото клане е определено от историците като трето по броя на жертвите след Баташкото и Старозагорското и като второ по жестокост клане, след Баташкото. В историята то е известно още като ”кървавото хоро”, в което са изклани десетки младежи.

Кървавото хоро е кулминацията на Бояджишката буна. Всичко е опожарено, разрушено, разграбено. Според исторически анализи на чужди дипломати “никой, който не е видял лично последствията от изгореното село, не може да си представи колко страшно бедствие го е сполетяло.”

???????????????????????????????Бояджишкият бунт е най-страшното събитие в живота на селото. Затова всяка година тази дата се почита паметта на загиналите. И тази година, пред паметника „Априлец”, цветя и венци поднесоха Георги Георгиев – кмет на община „Тунджа”, народните представители Кирчо Карагьозов и Атанас Зафиров, Иван Йоргов – заместник-областен управител на област Ямбол, председателят на общински съвет „Тунджа“ – Георги Петров Георгиев и общински съветници, заместник-кметовете на община „Тунджа” Станчо Ставрев и Георги Чалъков, началникът на Военно окръжие, гр.Ямбол подполковник Валери Христов, Ангел Ангелов – управител на НТС, гр. Ямбол, кметство с. Бояджик, представители на институции, жители и гости на селото.

???????????????????????????????Пред присъстващите беше представена историческа справка за събитията в селото, случили се през периода 11 – 17 май 1876 г., за изключителната жестокост на турската войска и башибозук. В програмата взеха участие група за патриотични песни към народно читалище „Джон Атанасов – 1928“, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Бояджик, които пресъздадоха песента „Турчин робини караше“, а малките Славена и Иван от ЦДГ „Звездица“ рецитираха стихотворението „Аз съм българче“.

DSC09130Слово по повод този паметен ден в историята на с. Бояджик и България поднесе кметът на община „Тунджа“ – Георги Георгиев.

По време на честването бяха отчетени и резултатите от Шестия общински конкурс „Българин да се наричам…”, посветен на събитието.

Наградите и грамотите връчиха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и Елена Маджарова – кмет на село Бояджик.

DSC09145 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

 

 

About the Author :