139 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България

BCKНа 25 октомври 1878 г. е учредено дружество на Червения кръст в Сливен под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков – главен губернатор на Източна Румелия. Денят се празнува като рожден ден на БЧК. На 25 октомври т. г. се навършват 139 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България. Нашата мисия е да бъдем там, където са бедата и болката. Хилядите доброволци на организацията помагат на нуждаещи се при бедствия и кризи, на социално слаби и уязвими групи в обществото, на болни и самотни хора. Силата на БЧК вече 139 години е в отстояването на фундаменталните принципи на Червения кръст – неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност.

Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент. Тя е утвърдена с официален указ на първия български княз – Александър Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20-ти октомври 1885 г. От учредяването си Българският Червен кръст има 15 председатели – важни фигури в обществения живот на страната: митрополит Милетий, митрополит Серафим, митрополит Климент (Васил Друмев), д-р Пантелей Минчович, д-р Панайот Жечев, д-р Георги Сарафов, Иван Евстатиев Гешов, проф. д-р Стоян Данев, проф. д-р Васил Моллов, проф. д-р Димитър Ораховац, д-р Любен Рачев, д-р Петър Коларов, д-р Кирил Игнатов, проф. д-р Стоян Саев и академик Христо Григоров, д-р х.к.

Днес в 2 850 дружества на Българския Червен кръст членуват 153 203 души, а броят на доброволците е 17 582. Това е армията, която осъществява своите добри дела с подкрепата и помощта на българския народ и на държавните институции. Благодарни сме, защото обединени, ръка за ръка сме много по-силни и много по-бързо стигаме до хората, за да им помогнем. А това е нашата кауза!

Честит празник на всички доброволци, членове, симпатизанти и служители.

Областен Секретариат на БЧК – Ямбол

 

About the Author :