122 години организиран туризъм в България

Picture 004На 27 август 1895 г. на Черни връх във Витоша започва основаването на БТС под ръководството на писателя Алеко Константинов. Повече от 300 души се отзовават на поканата на Щастливеца и изкачват масово върха. Идеята е да се изучава България, нейните прекрасни природни дадености и богато културно-историческо наследство.

 

Picture 006Всяка година в последната неделя на август отбелязваме националния ден на туризма в България, отдавайки заслужената си признателност към Алеко Константинов и туристите ентусиасти тръгнали с него за покоряване на Витошкия първенец.

Туристите ветерани от Ямбол тази година участвахме в тържеството „Витоша 2017” по покана на БТС, БФТВ и КТВ „Витоша”-София. На 26 август на хижа ”Алеко” туристите ветерани от София организираха Алекова вечер, посветена на празника. Впечатляващи бяха изпълненията на „Витошки лалета”- група за туристически песни.

Picture 011На 27 август тръгнахме от х.”Алеко” за Черни връх. Там се срещнахме с любители на планината от цялата страна. Поднесохме цветя на барелефа на Алеко Константинов. На обяд започна националният туристически празник на върха. Вълнуваща програма ни поднесоха децата от Петрич „Млад планинар”. Имаше гости туристи от Босилеград. Извиха се и български хора. Имаше томбола с награди за участниците в движенията „100 национални туристически обекта” и „10-те планински първенци”.След обяд направихме обратния преход от Черни връх до х.”Алеко” и излет до „Меча поляна”

Picture 014На 28 август домакините организираха чудесен пешеходен преход от х.”Алеко” през платото, покрай вр. ”Камен дел”, х. ”Бор”, х. ”Кумата”, местността „Златните мостове” за 3 часа и половина. С автобус ни извозиха до гарата. Беше хубав празник с добри приятели на любима планина.

Какво да кажем за състоянието на туризма в Ямбол днес? Плачевно! А имахме дружество с много клубове: пешеходен туризъм, воден туризъм, алпинисти, пещерняци, ветерани…Останахме само ветераните. В х. ”Дружба” (х.”Индже войвода”) се провеждаха детски лагери, зелени училища. Възрастни идваха на почивка. Климата сравняваха с този в Сандански. Всичко се разграби, разпадна. Прогониха ни от хижата. Казват ни: „Ние не сме хижари, ние сме наематели”. Болно ни е като знаем как ни посрещат в другите хижи и как беше в нашата хижа.

Picture 016Господа управляващи, направете нещо, за да имаме поне една хижа в района. Много неща се изграждат по европейски проекти. Община „Тунджа” направиха чудесен информационен център на Бакаджика. Две общини имаме – една хижа искаме от тях. Нека да откъснем за малко младите от компютрите и да ги изведем в планината. Полезно ще е за тяхното здраве. Не липсват ентусиасти. Учители от ОУ ”П.Р.Славейков” поведоха децата „По пътя на Ботевата чета-Козлодуй-Околчица” вече две години. Ученици от ПГИ ”Г.С.Раковски” взеха участие в 15-и Национален преглед на туристическите умения и сръчности, проведен в района на язовир „Копринка”.

Picture 017В своята историческа „Покана” Алеко с право твърди, че туризмът прави хората „по-добри, по-здрави, по-уравновесени и по-жизнерадостни”. Нека не забравяме неговия завет!

Д. Василева

Picture 019

About the Author :