110 години от основаването на Ротари Интернешънъл

Paul Harris-first meetingВ студената вечер на 23-ти февруари 1905 г., в един офис в центъра на Чикаго се срещнали адвокатът Пол Харис и трима негови приятели Силвестър Шийл, Густав Лоер и Хирам Шори. Срещата им била с цел да обсъдят една идея на Харис, според когото деловите хора на града имат нужда да организират периодични сбирки за да разширяват постепенно кръга на своите професионални познанства и бизнес интереси. Той имал предвид основаването на една приятелска общност, която да стимулира и вдъхновява близките отношения и постоянните контакти между членовете на бизнес кръговете. Тази негова идея била всъщност плод на силното му желание да открие в големите пространства и настъпващата алиенацията на съвременния град онзи топъл дух на приятелство, познат на Пол от малките селища, в които е израснал.

Въпреки че четиримата бизнесмени не решили още тогава да се наричат „Ротари клуб”, дефакто това била първата среща на първия клуб в света и останала в историята като рожденна дата на Ротари. Основателите на движението продължили да се събират и към групата им постепенно се присъединявали нови приятели, като мястото на срещите започнало да се променя, избирайки всеки път едно от различните работни места на членовете. Този ротационен принцип на срещите първо дал името на клуба, а скоро след това станал повод за негова емблема да бъде прието колело на вагон – символът, станал предшественик на добре познатото зъбно колело, носено и до днес от ротарианците по целия свят.

До края на 1905г., чикагският клуб нарастнал до 30 члена, а три години след това (1908г.) в Сан Франциско, Калифорния бил сформиран вторият Ротари клуб. Организацията станала международна през 1910г., когато бил създаден клубът в Уинипег, Канада, а до 1921г., нейни клубове имало вече на всички континенти. От 1922г., тази световна вече организация приела името Ротари Интернешънъл.
Днес Ротари е организация на бизнес и професионални лидери от 161 страни в целия свят, с около 1,2 милиона членове в повече от 29 000 Ротари клуба. Ротарианците се ангажират с хуманитарна служба на обществото, насърчаване на високи етични стандарти във всички професии, подкрепа за постигане и поддържане на добрата воля и мира в света, както и с практически действени проекти в зависимост от нуждите на своите общности.

Ямболската ротарианска история

Ротари клуб-Ямбол е регистриран на 31.05.1996г. с решение №1354 на Ямболски Окръжен съд и е чартиран на заседанието на Борда на Ротари Интернешънъл в Евънстон, щат Илиноис на 19.11.1997г., с което става 14-ия чартиран клуб в най-новата българска история. На 14.03.1998г., Дистрикт Гуверньорът на Дистрикт 2480, Панайотис Дзумас връчва тържествено чартърния лист на първия президент на клуба, Юри Чобаников.

В следващите близо две десетилетия от съществуването на клуба, негови членове са били едни от най-видните личности на Ямбол, доказани и водещи професионалисти в своята сфера на дейност. В цялата си история, както и днес Ротари клуб-Ямбол разработва, планира и финансира инициативи, свързани с развитието на културата, образованието, здравеопазването и подобряването на естетиката на градската среда, които изцяло са насочени в услуга на обществото. През годините са изградени градски часовник (монтиран на сградата на библиотеката), чешми пред църквите „Свети Георги” и „Свети Николай”, реализиран е проектът „Дневен център за рехабилитация на зрително затруднени лица”, дарявана е специализирана медицинска апаратура на болниците в града, както и учебни пособия и хардуер на учебните заведения в областта. Ротари клуб-Ямбол е учредител на награди за заслужили дейци на образованието и културата, и на ученически стипендии за талантливи деца, и ежегодно организира и финансира връчването им за Деня на народните будители. Също ежегодно под егидата и с помощта на клуба се провежда младежки хепънинг против наркоманията под надслов “Не на нея”, както и „Юнска профилактична кампания”, насочена срещу злокачествените заболявания на простатата при мъжете.

About the Author :