10 септември- Световен ден за превенция на самоубийствата

svetoven-den-za-prevenciq-na-samoubiijstvata-16883410 септември е обявен от Световната здравна организация за Световен ден за превенция на самоубийствата. Той се отбелязва от 2004 г.

Според обобщената статистика на РЗИ-Ямбол, през 2015 г. на територията на областта са извършени общо 21 самоубийствени действия, от които 17 са завършили със смърт /от тях 12 мъже и 5 жени/.  Въпреки, че броят им е намалял в сравнение с 2014 г. , когато регистрираните опити са  47 /от тях 22 успешни/, това са тревожни данни от тъжната статистика за хората, решили да сложат край на живота си. 3 от всички 21 случаи са на млади хора от 14 до 23 г.

За периода януари-август 2016 г. на територията на областта са извършени 26 суицидни опита /11 мъже и 15 жени/, а 17 суицидни действия са завършили със смърт. 17 от смъртните случаи са на лица в трудоспособна възраст. Най- възрастният човек, който се е самоубил е бил на 91 г., а най- младият, направил опит за самоубийство- на 14 г./ дете на разведени родители/.

Най-чест способ при суицидните опити е самоотравянето с медикаменти, а при завършилите със смърт суицидни действия – самообесването. Най-често на живота си са посягали пенсионери и безработни.

Самоубийците не искат да убият себе си, а болката, която им пречи да живеят. Така психолозите описват състоянието на хората, които решават да сложат край на живота си.Повечето хора, които се самоубиват, са заявили по пряк или непряк начин за намерението си да се самоубият.Повечето самоубийства представляват грижливо обмислена и планирана стратегия за разрешаване (бягство) на различни лични проблеми.Повечето самоубийци изпитват смесени чувства към самоубийството си. Те са амбивалентни към живота, не желаят смъртта и повечето от тях искат да бъдат спасени и да им се помогне.

НА ВСЕКИ ЧОВЕК СЕ СЛУЧВА да изпадне в състояние, от което изглежда, че няма изход. В такива моменти ни изглежда, че животът е загубил своя смисъл и не си струва да се живее.

В такива моменти си помислете, че не само вие се чувствате по този начин – има много други отчаяни хора, които изпитват подобни чувства.

Помислете си, че вие като всеки друг притежавате и прекрасни и уникални качества, които трябва само да се открият и развият!

В основата на психичното здраве е собствената ви представа за самите Вас, оценката ви за вашите качества и способности или това как вие  приемате себе си.

Когато човек вярва в себе си, в собствените си сили и се цени такъв, какъвто е и другите също започват да го приемат и ценят.

Вашата представа за самия вас може да е положителна или отрицателна и да съвпада или не с представите на другите за вас, но бъдете сигурни, че някои от тях ви харесват такива каквито сте.

Несебеприемането създава тревожност, несигурност и води до депресия. Човек с ниска самооценка, който гледа на себе си като безполезен и не се харесва, се държи така, че и другите да го възприемат по същия начин.

Себеприемането – това е уважението, което вие изпитвате към себе си. То се основава на вашите силни черти на характера, способности, талант, добродетели и др. Да се приемаме – това означава самочувствие и увереност, че сме очаквани, желани и сме нужни на другите.

Знайте, че Вие самите трябва много да се обичате и харесвате, за да бъдете харесвани и обичани от всички останали, на които държите. Дори и тези, които не ви харесват особено, ще го забележат.

Какво трябва да направите, за да бъдете човек с висока самооценка и себеприемащ се?

  • Вярвайте в определени ценности;
  • Бъдете готови да ги отстоявате, независимо от външния натиск;
  • Не изпитвайте притеснение за бъдещето, за това, което ще се случи или за това, което се е случило;
  • Вярвайте, че можете да се справите с трудностите, които ви предстоят.

 

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, че имате и приятели, и семейство – хора, на които това им е работата – да ви подкрепят, да ви разберат,да ви се притекат на помощ, когато сте в бедаи да се погрижат за вас!

НЕПРЕМЕННО НАПРАВЕТЕ УСИЛИЕ И ГИ ПОТЪРСЕТЕ!

КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ НАМЕРИТЕ?

Училище – при училищния психолог;

Телефон за спешна помощ – 112;

Психотерапевт;

Отдел за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане”

Не се колебайте да потърсите и специализирана помощ!

Смъртта не трябва да е единственият изход!

Това, че не успявате да решите проблемите сами не означава, че те са нерешими! Просто потърсете помощ, защото всичко хубаво в живота Ви предстои!

Помнете, че утрото е по мъдро от вечерта!

Обичайте живота, той е единствен и неповторим!

 

Регионална здравна инспекция – Ямбол

About the Author :