10 години клуб „Златна есен“ в Ботево

???????????????????????????????На 17.11.2014 г. в село Ботево, община „Тунджа”, се отпразнуваха 10 години от основаването на клуба на пенсионера „Златна есен”. Гости на тържеството бяха Йордан Николов – отговарящ за работата на пенсионерските клубове към Община „ Тунджа”, Георги Танев – кмет на с. Ботево, представители на клубове на пенсионера от селата Бояджик и Меден кладенец. Всички гости поздравиха юбилярите и им връчиха подаръци. Децата от ЦДГ „Слънце” и ученици от ОУ „Хр.Ботев” зарадваха многобройната публика с песни и танци.

„Идеята за място, където хората от третата възраст да се събират и общуват помежду си, се роди през далечната вече 2004 г. Община „Тунджа” ни предостави безвъзмездно помещението на бившата здравна служба. Не бяха малко и хората от селото, които с голям ентусиазъм се включиха в почистването, освежаването и обзавеждането му. Тяхната всеотдайност и труд бяха възнаградени. На 17.11.2004 г. широко се отвориха вратите на новооткрития пенсионерски клуб. Нарекохме го „Златна есен”. С тези думи председателят на клуба Русинка Танева поздрави всички членове и гости на тържеството.

Към клуба развива дейност самодейна певческа група. Под ръководството на г-жа Стоилка Николова самодейците издирват, възпроизвеждат, съхраняват и популяризират ботевските песни, танци и обичаи. През годините са участвали в много фолклорни фестивали в цялата страна и извън нея. Медалите и спечелените грамоти са много. Най – значимите награди са: 

  • Бронзов медал в категория „Народен обичай“ – възстановка на фрагмент от българска тракийска сватба – „Меденик“, от Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд” – град Харманли 2014 г.
  • Бронзов медал в категория „Народен обичай“ – възстановка на фрагмент от българска тракийска сватба – „Меденик“ от Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2013“ –  град Хисаря  на група за автентичен фолклор
  • Сертификат І категория от “Общество за фолклор” , гр.Стара Загора
  • Участие в международен фолклорен фестивал в гр. Комло, Унгария, 2011 г.
  • Участие в Х юбилеен събор на народното творчество в Копривщица, 2010 г.
  • Почетен знак – Плакет на Община „Тунджа“
  • ІІІ награда на Национален преглед на фолклорните състави 2011 г., гр.Варна
  • Лауреат на Черноморски фолклорен фестивал 2012 година, гр.Приморско;
  • І място на Национален фолклорен събор „Славееви нощи“ 2010 г , гр.Айтос

Честит празник на Клуб на пенсионера „Златна есен“!

Пожелаваме на всички негови членове здраве и младежки дух!

Мима Контаки

Секретар на читалище „Христо Ботев“, с. Ботево

About the Author :