1 ноември – Денят на народните будители

H. HristovСпоред една възродена по времето традиция на 1 ноември ежегодно се чества Денят на народните будители. Ден, в който се отдаваме почит и признание на онези обаятелни личности от националната ни история, превърнали се в духовни крепители на патриотизма и българските обществени идеали.

В годините на чуждо мракобесие и издателства те издигат благ глас в защита на човешката независимост и социалните правди, защитавайки националното достойнство на българина.

С перо в ръката или под бойното знаме те пишат и заклиняват, извикват и вдъхновяват народа чрез въздействието на личния пример и саможертва в името на свободата. Затова неслучайно са назовани будители на своя народ.

Всеки епоха, всеки век има свои представители с будна историческа съвест и високо гражданско самосъзнание – достойни представители на нацията.

Да ни е честит празникът на всички творци на словото, на учителите и университетските преподаватели, на журналистите и библиотечните дейци! Честит да бъде за всички нас, които се зовем българи и патриоти! Нека и занапред не гасне в сърцата ни “искрата любородна”! Нека заедно вървим към бъдещето, озарено от пламъка на миналото. За да бъде винаги светло и топло в нашите души!

Христо Христов,

кмет на община Болярово

About the Author :

Leave a reply