Ясни са основните играчи в битката за кметове

???????????????????????????????Вече са ясни основните играчи в битката за кметове за общините в Ямболска област, след като и БСП обяви официално своите кандидати. По-малките партии все още не бързат да извадят на светло участниците си, но е ясно, че ще се включат в надпреварата поне за общините Ямбол, „Тунджа”, а някои от тях и за Елхово.

Последните два местни избора доказаха, че във всички общини на Ямболска област основни конкуренти са кандидатите на ГЕРБ и на БСП. Не случайно равносметката от последния местен вот е трима общински кметове за БСП срещу двама на ГЕРБ. И двете основни партии влизат в предизборната надпревара с намерението да подобрят своя резултат и да спечелят повече общински кметове.

В Ямбол за трети пореден път битката ще е между кандидатите на ГЕРБ и на БСП.

Управляващата партия има предимството, че вече два мандата нейният кандидат Георги Славов е начело на града, а той и като областен лидер на ГЕРБ успя да обсеби не само всички общински, но и държавни назначения и постове, което му създаде широк кръг от влияние. И на най-непосветените вече е ясно, че ако не си член на ГЕРБ не може да бъдеш назначен дори за чистач в общинско преприятие, така че хората и техните семейства гласуват най-вече за работата си, а след това мислят за партийните пристрастия.

Голямата въпросителна дали все още нерешеното дело на ямболския кмет във Върховен касационен съд, по което на две инстанции той има ефективна присъда от 3 години и 8 месеца затвор, няма да обърка участието му в изборите, вече е решена в негова полза, защото съдът удобно бави присъдата си, а изборите чукат на вратата и от 25 септември започва предизборната надпревара.

Кметската битка в Ямбол ще бъде своеобразен опит за реванш на кандидата за кмет на БСП Мариета Сивкова, защото е повторение от миналите местни избори. На балотажа тя успя да спечели 12 723 гласа, което е най-доброто постижение на кандидат за кмет, издигнат от БСП на последните три кампании, но те не й достигнаха да изпревари Георги Славов, който събра 15 664 гласа.

Припомняме, че на изборите през 2003 г. Румен Банков не успя да стигне дори до балотаж, спечелвайки на първи тур 3337 гласа (тогава Николина Хаджигеоргиева, издигната като независим кандидат загуби изборите от Кирил Тодоров), а на изборите през 2011 г. архитект Димитър Бъчваров спечели на втори тур 8306 гласа, срещу 15 215 за Георги Славов.

В кметската надпревара за Ямбол ще участва и кандидатът на АБВ Драгомир Димитров, но е под съмнение дали административният му опит като секретар на община Ямбол и на областна администрация ще му достигне, за да успее да привлече толкова гласове, че да изпревари кандидатът на БСП и да стане реален конкурент на ГЕРБ.

Реформаторският блок също ще издигне кандидат за кмет – на този етап се говори, че това ще е бившият директор на „Електроразпределение”, а след това собственик на частна фирма Димитър Стоянов, но все още кандидатурата му не е официално обявена.

Патриотичният фронт също ще издига кандидат за кмет, но засега все още официално не го е обявила. И другите партии се спотайват и не смеят да кажат дали ще имат кандидати за участие в кметската надпревара за най-апетитния кметски пост в региона.

В община „Тунджа” за четвърти пореден мандат влиза в тези избори кандидатът на БСП Георги Георгиев. Той разчита най-вече на това, че хората добре познават стила му на работа, активната социална политика, която води, грижата за отделните хора и престижът, който успя за 12 години да извоюва за община „Тунджа”.

Срещу него управляващата партия изправя директора на МБАЛ „Св. Пантелеймон” д-р Панайот Диманов. Понесена на гребена на вълната ГЕРБ успява да набира повече поддръжници в по-големите села на община „Тунджа”, но не е ясно дали това ще е достатъчно, за да надделее техният избраник над успешната политика на досегашния кмет. Интересно е и друго, д-р Диманов беше върнат като директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон”, за да стабилизира болницата и пред здравния министър той заедно с кмета Георги Славов се заеха активно да работят за преместването на болницата в новата сграда, а сега партията му постави нова задача и той изостави първоначалните си обещания да успее да стабилизира болницата и да я акредитира.

В битката за кметския пост на община „Тунджа” се включва и кандидатът на АБВ Здравко Златаров. За него не е ясно колко гласове ще може да привлече, но точно те може да са решаващи кандидатът на БСП да не спечели на първи тур, например.

Патриотичният фронт също се кани да издига кандидат за кмет в община „Тунджа”.

В Елхово се очертава интересна битка за кмет. Срещу кандидата за кмет на ГЕРБ, който вече има два мандата зад гърба си, Петър Киров, БСП изправя безпартиен кандидат, за да успее да привлече по-широка подкрепа. Партията разчита 44-годишният управител на кабелна телевизия „Странджа” Ангел Ангелов, който е добре разпознаваем и познат в цялата община, да успее да се противопостави на досегашния кмет. АБВ няма да издига кандидат за кмет на община Елхово, но Патриотичният фронт ще го направи.

В община Стралджа не се очертава сериозна битка между основните опоненти ГЕРБ и БСП. Последните два избора кандидатът на БСП Митко Андонов печели още от първи тур, а ГЕРБ изправя срещу него Росица Стоева, която работи в ямболското общинско предприятие „Зони и паркове за отдих”. Вероятно там повече влияние ще успее да събере кандидатът на „Атака”, но партията все още не е обявила официално своите избраници. АБВ също твърди, че ще има свой кандидат или ще подкрепи някой, но засега още не го е направила официално.

В Болярово най-опитният управленец в Ямболска област, който има зад гърба си вече пет мандата като кмет, кандидатът на БСП Христо Христов, вероятно няма да бъде затруднен на изборите от издигнатия от ГЕРБ кандидат Съба Динева, за която още отсега се знае, че е бивш партиен секретар.

Кметската надпревара в региона не е с предрешен край и се очертават интересни сблъсъци. Тепърва ще следим и кои ще бъдат по-малките играчи, чиято роля ще бъде по-скоро да отклоняват гласове, отколкото реално да се включат в борбата.

Диана Иванова

About the Author :