Ямбол ще отбележи 12 август – Международния ден на младежта, с концерт на рапъра Криско и ямболски таланти, с прожекция на филма „Като за последно“, младежко изложение и „Младежко кафене“

 

Ямбол, 06.08.2021 г.

Министерство на младежта и спорта избра Ямбол, Велико Търново и Пазарджик за градовете, в които да бъде отбелязан Международния ден на младежта – 12 август, с организиране на интересни събития, насочени към младите хора в България, включващи младежко изложение, „Младежко кафене“, „Вечер на талантите“ и лятна кинопрожекция „Кино под звездите“ на българския филм „Като за последно“.

В допълнение към основната програма ще бъде излъчено младежко студио от град София, което ще включва панелни дискусии, поздравителни обръщения, интервюта и включвания на младежки репортери от трите локации на събитието. Студиото ще бъде предавано онлайн през социалните мрежи на Министерството на младежта и спорта.

Инициативата се провежда под надслов „Време на възможности“. Нейните цели са популяризиране на младежката работа, дейности, организации и групи по интереси сред обществото, предоставяне на пространство за диалог между младите хора и държавните институции по ключовите теми за младежта.

Основната целева аудитория на събитието са млади хора – младежки работници, представители на младежки организации и спортни клубове, доброволци, млади хора, които не са граждански активни.

Вторичната целева аудитория са всички заинтересовани страни, които имат отношение към младежките политики и дейности – деца, родители, учители, работодатели, държавни служители на местно, регионално и национално ниво.

В Ямбол всички събития ще се състоят в Градския парк.

В 16:00 часа на сцената до фонтана участниците в младежкото изложение ще бъдат приветствани от заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов, който ще награди младежи с постижения в областта на културата, науката и спорта. Събитието ще бъде придружено с кратка танцова програма.

След това на централната алея ще започне изложението, в което дейността си ще представят спортни клубове, училища, читалища. Клубовете ще изнесат открити демонстрации и ще предоставят възможност за участие в различни спортни дейности.

В 18:00 часа ще започне дискусията между институции, младежки организации и млади хора по теми, които са важни за младежите, наречена „Младежко кафене“. Темите са „Време на възможности“, „Младите хора като партньори, а не просто бенефициенти“ и „Младите хора и възстановителният процес от COVID-19“. В дискусията ще участва заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов. Публиката също ще има възможността да задава въпроси към участниците.

Концертът „Вечер на талантите“ ще започне в 19:30 часа с приветствие на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, който ще поздрави участниците в инициативата „Време на възможности“. Млади певци и танцьори от Ямбол ще представят пред зрителите известни български и чуждестранни хитове.

В 20:30 часа на сцената ще се качи нашумелият рапър Кристиан Талев-Криско, който вдигне градуса на настроението на публиката.

Инициативата ще завърши с „Кино под звездите“ в Лятното кино на Ямбол в 21:30 часа с прожекция на филма на режисьора Ивайло Пенчев „Като за последно“. В него участват актьори от няколко поколения – нашумялата с номинацията си за „Оскар“ Мария Бакалова, Филип Аврамов, Любен Чаталов, Васил Банов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Стефан Денолюбов, Антон Радичев, Милена Аврамова, Анастасия Ингилизова, Свежен Младенов, Яна Маринова, Станимир Гъмов, Тони Минасян.

Припомняме, че през 1999 година с резолюция № 54/120 Общото събрание на ООН обявява 12 август за Международен ден на младежта, като приема направените препоръки на Световната конференция на министрите, отговарящи за младежта, състояла се в Лисабон, Португалия, на 8 – 12 август 1998 година.

В България се отбелязва от 2007 година.

About the Author :

Leave a reply