Ямбол ще изпрати тържествено 30-ия контингент за участие в мисия на НАТО в Афганистан

StroeviPregled2-1Тържественото изпращане на военнослужещите от 30-ия контингент от Въоръжените сили за участие в мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” ще се състои на 03.11.2015 г., от 11:00 часа, на площада пред Община Ямбол.

Kонтингентът е в състав от близо 90 военнослужещи и включва национален елемент и взвод за охрана. Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров. Взводът за охрана с командир капитан Кристиян Шишков е сформиран  от близо 60 военнослужещи от военно формирование 52590 – Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада.

На церемонията по изпращането ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов,  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на Ямболска област Димитър Иванов, кметът на община Ямбол Георги Славов, Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, военни аташета,  акредитирани  в  България и други официални лица.

Подготовката на военнослужещите за участие в мисията включваше предварителна и непосредствена подготовка, като непосредствената се проведе в 42-ри механизиран батальон за времето от 27.08.2015 г. до 12.10.2015 г. Проведени бяха занятия по теми от основна бойна задача „Операции по поддържане на мира”. В пункта за постоянна дислокация на военно формирование 52590 – Ямбол и на учебните полигони съставът премина сборовете по специалности за усвояване на щатното въоръжение и бойна техника, изпълниха се действия на наблюдателен пост и на контролно-пропускателен пункт, действия при охрана на обекти и др.  

По време на сертификацията, завършила на 15 октомври т.г. с провеждане на двудневно тактико-специално учение на Гарнизонен учебен център „Победа”, комисията от Съвместното командване на силите установи, че контингентът е подготвен за изпълнение на задачите си в района на мисията и постави оценка „БОЕГОТОВ”.

About the Author :