„Ямбол” щеше да направи герои баскетболистите на „Спартак”

???????????????????????????????Баскетболистите на „Ямбол” направиха ужасна последна четвърт и едва се измъкнаха от поражение срещу аутсайдера в първенството „Спартак” в Плевен. След като мачът вървеше „по план” и нашите взеха първите две четвъртини, за да влязат на почивката с аванс от 8 точки, а след това качиха на цели 21 точки разликата, те оплитат конците в последните 10 минути.

Серия от 18:4 за домакините от Плевен направи двубоят трилър, за капак спартаковци излизат  и напред с две поредни тройки минута преди последната сирена. При 81:83 плеймейкърът на „Ямбол” Лейсър изравнява, а левачката на Мартин Дурчев от тройката ни вади  от опасното влизане в продължението на чужд терен.

Подобен развой на мача може да се случи на много отбори, но при положение, че в „Ямбол” има двама чуждестранни баскетболисти и опитни български състезатели, побеждавали грандовете в този спорт у нас, свирепият спад в последната четвърт е много лош атестат.

„Спартак” е без нито една победа от 16 срещи в първенството, а „Ямбол” има претенциите за отбор, който да бъде фактор в шампионата. Досега обаче „жълто-сините” остават само с претенциите – единственият успех извън зала „Диана” срещу силен съперник бе в Самоков, а у дома загубихме безславно и от „Балкан”, и от „Лукойл-Академик”, и от „Черно море”. Паднахме и два пъти от „Берое”, което изобщо не влизаше в „разписанието”. За голям успех някои считат поражението, нанесено на „Левски” на 30 декември миналата година, но тогава „сините” бяха вече напуснати от четирима водещи играчи и се намираха в глух коловоз.

Ако се доверим на статистиката, в Плевен домакините печелят 12 борби повече, но на втория етаж „Ямбол” всъщност няма особени проблеми, тъй като той вкара 50 срещу 30 точки в подкошието. Фактът, че топ стрелец за Плевен с 23 точки е гардът Милен Захариев, втори по резултатност е крилото Веселин Георгиев, говори за недобра защита на периферните ни баскетболисти. И точно липсата на агресивна игра в защита е проблем на нашия състав в повечето от срещите.

Хърватинът Тони Бърнас този път е най-резултатен с 26 точки. Това е добре, лошото при Бърнас е, че като изключим изявите му при гостуването в Самоков, в другите мачове със силни съперници, той е все „изпарен”. Лейсър за пореден път е стабилен – 18 точки, 7 асистенции и 6 борби, а най-сетне се отпуска и Мартин Дурчев, който постига 16 точки.

Много проблеми има в „Ямбол”. Мнозина хвърлят вината върху младия, все още, треньор Радионов, но е истина и нещо друго – на Юлиан се бъркат често в работата, и при селекцията, и при тактическите решения, така че той всъщност е поставен в преса.

В крайна сметка обаче той ще го отнесе, защото за треньорския пост се иска и характер…

 

 

About the Author :