„Ямбол чете” събира престижни имена в Синия салон на читалище „Съгласие”

SONY DSCТазгодишното издание на „Ямбол чете” отново ще срещне ямболската публика с някои от най-интересните автори в България. Захари Карабашлиев ще представи новия си, още топъл роман, наречен „Хавра”.  Шумна слава донесе на живелия доста години в САЩ и работещ там като барман книга „18 процента сиво”. С този роман Захари Карабашлиев бе обявен от родната критика за българския Джак Керуак.

Читателите ще видят и ще чуят още колоритният белетрист Галин Никифоров, който и друг път е гостувал край Тунджа. На неговата творческа сметка са романите „Умерено нежно”, „Добро момче”, „Фотографът”, „Лятото на неудачниците”, „Къщата на клоуните” и „Лисицата”. Роденият в Добрич през 1968 година прозаик е носител на няколко престижни награди: за най-добър роман на корпорация „Развитие”, „Светлоструй”, „Елиас Канети”, Български роман на годината на Фонд „13 века България”/20011 г./.  Той е сред технократите в българската литература, тъй като има завършени две висши образования: инженерно-химическо в Пловдив и икономика във Варна.

Още един романист ще се изяви в синия салон на читалище „Съгласие”, това е Момчил Николов, който събра доста почитатели с трилогията си „Кръглата риба”, а последният му, засега, роман, издаденият през 2016 г. „Последната територия”, спечели наградата за роман на годината на Фонд „13 века България”. Момчил Николов упорито страни от медиите, така че идването му в Ямбол,  е и шанс публиката да разбере нещо повече от него самия.

Силвия Чолева ще бъде представителят на поетичното слово, тя е известна и от работата си като редактор в културния отдел на Националната радио, както и с изявите си в предаването „Библиотеката” на Българската национална телевизия. Освен като поетеса, Чолева е позната и като автор на роман и на две книги с есета. Тя е носител на поетичната награда на името на Иван Николов за стихосбирката си „Писма”.

Водещ на „Ямбол чете” и тази есен ще е Христо Карастоянов.

About the Author :