Ямбол чества 6 май

Ямбол, 06.05.2021 г.

Ямбол почете 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Тържественото честване започна в 8:00 часа със Света литургия в храм „Свети Георги Победоносец” в квартал “Каргон”. На храмовия празник църквата беше отворена за богомолците, но с въведени изисквания за отстояние между миряните и необходимата дезинфекция.

 

 

В 10:30 часа от храма потегли литийно шествие, предвождано от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов и военнослужещи от Ямболския гарнизон с иконата на Свети Георги, в която е вградена частица от мощите на светеца. В шествието участваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заместник-кметовете на община Ямбол,областният управител на област Ямбол, общински съветници и граждани.

 

Тържественият ритуал за издигане на националното знаме започна в 11:00 часа пред сградата на Община Ямбол. Подполковник Стоил Христов, началник щаб на авиобаза Безмер, поздрави военнослужещите и гражданите с празника. След това кметът Валентин Ревански произнесе празнично слово: „Честит Ден на храбростта и на Българската армия! Честит Гергьовден! За мен е чест да поздравя всички военнослужещи, ветерани от войните и жители на община Ямбол! Днешният ден е повод да почетем паметта на онези българи, дали живота си в името на  България и отново да си спомним за храбростта, героизма и патриотизма на българските офицери, сержанти и войници. Нашата армия е показала на света своята храброст, а българският войник е бил винаги пример за героизъм, себеотрицание, жертвоготовност и любов към Отечеството.Повече от 140 години на Гергьовден честваме успехите на нашата армия и нейните герои с военен парад, но повече от хилядолетна е почитта към Свети Георги Победоносец. Още по време на славното управление на Симеон Велики българите са молели светеца за победа в битките с враговете на България. С благословията на Българската православна църква и днес се обръщаме към закрилника с молитва за мир, но ако границите на Родината ни бъдат застрашени, да вдъхне смелост на българските воини, за да бъдат непобедими в боя. Уважаеми военнослужещи, следвайте примера на нашите предци. Продължавайте все така да съхранявате честта и традициите на Българската армия. Пожелавам Ви здраве, с гордост и достойнството да носите военната служба. Никога не забравяйте, че това е свещен дълг към Майка България. Вечна слава на Българската армия!

  

 

 

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна епархия,  отслужи тържествен водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Ямбол.

 

 

 

 

След приключване на тържествения ритуал литийното шествие с иконата на великомъченика се върна по същия маршрут до църквата „Свети Георги“  в кв. „Каргон“, откъдето и потегли.

 

 

 

 

По случай празника в небето над Ямбол прелетяха и четири самолета Су-25 от Авиобаза „Безмер“, които участваха в празничния парад в София.

 

 

 

 

Празничният ден беше по традиция и Ден на отворени врати в Музея на бойната слава в Ямбол, посетен от много жители и гости на града, които разгледаха уникалните експозиции на униформи, оръжие и военна техника.

 

 

 

About the Author :