Ямбол чака културното министерство за възобновяване на ремонтите в центъра

DSC08900Възобновяването на ремонтите по проекта за модернизацията на центъра вече е в ръцете на Министерство на културата, твърди директорът на Регионалния исторически музей Стефан Бакърджиев. Във вторник следобяд той е внесъл в министерството искане за назначаване на нова комисия, която да установи какви са резултатите от разкопките, да освободи трасето и да разреши подновяването на строителните дейности.

Работата по проекта беше спряна с акт 10 на 28 февруари, а от общината твърдят, че  комисията от Министерство на културата е дошла да установи за какви археологически находки става дума едва в началото на април и в началото на май са започнали и самите разкопки, след като министерството е издало разрешително за началото им. Инспекторатът бил препоръчал ограничени археологически проучвания в рамките на 20-30 кв. м, за да се установи конкретиката на археологическите находки.

Мистериозно никой не видя археолози да копаят, но са видими изкопите в градинката пред музея. Стефан Бакърджиев твърди, че са работили двама археолози, които са разчистили пласт от рушевини от края на 16 век, началото на 17 век. Те са открили и следи от пожар от 17 в. и се опитват да установят с какво събитие е свързан, защото това е сравнително близък терен до тогавашния център на града, който се е развил около Безистена.

Според Стефан Бакърджиев успокоителното е, че костите, на които са попаднали строителите, са от единичен гроб и няма некропол, заради който да се удължат разкопките.

Очакванията са в края на май, началото на юни да се освободи трасето и да се възобновят строителните дейности, а самият ремонт да приключи до края на август, началото на септември.

 

About the Author :