Ямбол се поклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за България

И днес, 2 юни, Ямбол се поклони пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Отбелязването на 144 от гибелта на Христо Ботев по традиция бе пред паметника на поета-революционер в двора на носещата неговото име Професионална гимназия по земеделие в Ямбол. Събитието започна под звуците на Духовия оркестър.

„Преди 172 години българското Възраждане роди един непокорен дух – поет, мечтател идеалист, революционер – Христо Ботев. Повече от век и половина той вълнува сърцата и умовете със своето огнено слово, пленява със силата и дързостта си, заразява с родолюбието и безрезервната си отдаденост на отечеството“, бяха част от думите, произнесени от учителка от професионалната гимназия-домакин. Тази година, заради мерките за коронавируса, за пръв път на честването не присъстваха ученици от гимназията, но затова пък пред паметника бяха всички учители и служители от гимназията. Учители изнесоха и знамето на ПГ по земеделие.

„Родината може да загине само тогава, когато нейните герои бъдат забравени. Затова нека не само на 3 март, 2 юни или 6 септември, а винаги трябва да помним и ценим великия подвиг на нашите предци“, заяви в словото си кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Венци и цветя на признателност поднесоха представители на ръководството на община Ямбол, на Областна администрация, на Общинския съвет, на политически формации и на патриотични организации.

Точно в 12 часа, пред сградата на община Ямбол, ръководителите от местната власт в едноминутно мълчание под звука на сирените отдадоха почит на героите, дали живота си за България, заедно с гражданите, които се намираха наоколо.

About the Author :

Leave a reply