„Ямбол” се даде без бой в „Арена Самоков”

DSC04992С нищо не затрудниха съперника си от Самоков баскетболистите на „Ямбол” в предпоследния мач от редовния сезон в елитната група. Нашите излязоха и в „Арена Самоков” без хърватското леко крило Тони Бърнас, продължаващ да лекува травма в коляното (един слаб сезон се очертава за този баскетболист, който започна чудесно, но после загуби ритъм, а му липсва сякаш и достатъчно спортна злоба), и без центъра Маршавелски. При това положение тимът на Юлиян Радионов трябваше да играе на максимум, за да направи изненада под Рила, където Росен Барчовски разполага с трима американски състезатели.  В този двубой янките обаче бяха двама, добре познатият от сезона си в зала „Диана” Тони Гуджино не взе участие в мача. Но пък на линия бе четвъртият легионер на „Рилски спортист” – сръбският център Жарко Ракоевич. Именно той се превърна в голямата фигура в редиците на домакините. Те си направиха лесен двубоя, като взеха аванс още в първата четвърт, а на почивката качиха още и се прибраха с преднина от 11 точки – 54:43. В „Ямбол” има доста играчи, които искат да станат титуляри, ала когато имат възможност да направят впечатляващ мач, ги няма никакви.

Дошлият през зимата бивш юноша на „Тигър”/Ямбол/ Евгени Иванов е на път да пропилее още един сезон в кариерата си. Гената вече е на 22 години, облича екипите на „Берое” и „Черноморец”/Бургас/, там игровото му време не бе малко, ала така и не реализира качествата, за които преди няколко сезона треньори твърдяха, че притежава.

Гардът Иван Тенев тръгна в стартовата петица, но и при него редовният сезон не приключва добре. Най-добрият в мача срещу „Рилецо” е американският ни плеймейкър Тейлър Лейсър, завършил с актив от 25 точки, 6 борби и 5 асистенции. При това и без почти никакъв брак в действията си, което му даде коефициент на полезно действие 31 пункта. Ако някои в „Ямбол” дотук оправдаха напълно присъствието си в жълто-синьо, то единият е именно Лейсър. Той дойде в зала „Диана” преди сезона като резервен вариант, тъй като харесаният чернокож  плеймейкър се оказа с някаква травма.  Още след първите 40 минути обаче се видя, че този втори вариант, наречен Тейлър Лейсър, ще свърши нужната работа. Почти нищо друго обаче в играта на „Ямбол” не се получи. Карон Джонсън имаше класа, но бе скандалджия, и повече бе наказан, отколкото да е на терена. Бърнас пък се оказа прекалено чуплив и също твърде често отсъстваше от сметките на треньора Радионов.

Повторното завръщане на Дурчев бе трудно. Мартин твърде дълго не бе играл и докато навлезе във форма редовният сезон свърши.

В „Арена Самоков” и другият ни баскетболист, освен Лейсър, който във всеки мач е за овации, Стоян Петков, пак бе на равнище. Калкана вкара 16 точки и овладя 12 борби, и само Ракоевич го изпревари като общи показатели. ”Рилски спортист” не само спечели в подкошията, 37 срещу 30 борби, но даде и много по-точна стрелба от трите точки – 44% срещу едва 27 % на нашите.

В миналия кръг „Ямбол” изигра чудесен мач срещу много силния тим на Ботевград, но в Самоков сякаш просто доиграваше редовния сезон. Последният мач от него за нашите е срещу Плевен, нищо обаче няма да се промени и те ще завършат на седмо място.

Още преди две седмици стана ясно и другото – в плейофите момчета на Радионов ще срещнат именно Ботевград. Само елиминиране на втория в редовния сезон може да спаси нещата за „Ямбол”. И друг път сме влизали от седма позиция в последната фаза на шампионата, и сме правили удар.

Дали обаче СЕГА имаме характер и сили за това?…

Борислав Ненов

About the Author :