Ямбол присъди званието „почетен гражданин” на двама променили облика на града

DSC08244Инж. Илия Илиев и арх. Любомир Семерджиев (посмъртно) получиха званието „почетен гражданин на Ямбол на тържествената сесия на Общински съвет на Свети дух.

И двамата имат заслуги за облика на Ямбол като град. Инж. Илия Илиев е участвал в  изграждането на цялата инфраструктура на Ямбол през 70-те и 80-те години на 20 в. – жилищни комплекси, административни, културни, промишлени сгради, улици, булеварди и мостове. Негово дело са сградите на Общински народен съвет, Младежки дом, пощата, Първа поликлиника и сградата на новата болница до груб строеж.

o_2863632_0Арх. Любомир Семерджиев е изготвил архитектурните проекти, дали съвременен облик на новия градски център, основният пешеходен мост към парка на Ямбол, централните зелени площи, както и на новопостроената църква в кв. „Аврен“ – „Успение на Пресвета Богородица“, проектът на която е дарение на общината. Хубавото е, че той успя да види осъществени в действителност поне част от проектите. Приживе, когато коментираше в Ямбол изпълнението на първия етап от новия център, той заяви, че каквото и да е качеството на плочките, най-важно е, че е здрава бетонната основа, защото плочките винаги могат да се сменят. Така че Ямбол ще помни здравата основа, проектирана от архитекта.

Инж. Илия Илиев благодари за наградата и признанието на гражданте на Ямбол и на колегите си, които са го номинирали. Наградата е чест за мен, чувствам се радостен и удовлетворен, че свършеното от нас е съзидателно, сподели с вълнение той, но най-хубавото е, че въпреки преклонната си възраст доживя Ямбол да признае труда му.

DSC08266Арх. Любомир Семерджиев обичаше безкрайно Ямбол като свой роден град, това сподели неговата съпруга Яна Семерджиева, която получи наградата, на церемонията присъстваше и дъщеря му.

Общинските съветници и всички присъстващи аплодираха на крака двамата нови почетни граждани на Ямбол.

About the Author :

Leave a reply