Ямбол привлича инвеститори чрез Икономически форум

???????????????????????????????Двудневен международен икономически форум беше различната инициатива, с която Ямбол тази година празнува Свети Дух. Идеята на форума „Един град – много възможности” е да привлече вниманието върху града като добро място за инвестиции, но в крайна сметка се получи и среща на сериозния ямболски бизнес с хората на властта, които определят държавните политики в икономиката.

Над 200 представители на бизнеса, дипломатически мисии, търговски камари, местната и държавна власт участваха в първия ден от форума. Сред тях са министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на икономиката Божидар Лукарски, Тони Томпсън – мениджър за България, Република Чехия и Словакия, Европа и Централна Азия на Световна банка, Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, делегации от Турция, Русия, Италия и др.

На форума стана ясно, че бизнесът наистина се нуждае от такива срещи, но те не трябва да бъдат формални, само за представяне на презентации, но да имат по-отворен формат, за да се получи истинска комуникация.

DSC01014„Чудесно е, че инвестирате в туристически обекти и подобряване централната част на града, но те не носят приходите на Ямбол, трябва да се направи нещо и за индустриалната зона, защото градът няма нормални обходни пътища”, постави съществения проблем на работещата икономика в Ямбол един от най-големите предприемачи Моньо Тодоров. Министър Павлова му отговори, че с въвеждането на толтакси и с повишаване на винетките на товарните автомобили, които най-много рушат пътищата, ще се съберат средства за ремонти, защото през този програмен период не се предвижда използването на европейски средства за пътно строителство.

Бизнесмен от Стралджа пък попита риторично, без да получи отговор дали министрите знаят какви са проблемите на бизнеса.

DSC00972През втория ден от форума присъстваха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, зам.министърът на икономиката Любен Петров, изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия и представители на социалното министерство. В залата имаше и земеделски производители, които се интересуват от възможностите на Програмата за развитие на селските райони.

Организатори на форума са община Ямбол, Български икономически форум, а спонсори – ямболските фирми „Мебели Виденов”, „Язаки”, „Екобулпак” и „Гео груп”.

DSC00978 DSC01015

 

About the Author :