Ямбол празнува 180 години от рождението на възрожденеца Ради Колесов

DSC01762Ямбол, 25.11.2017 г.

Днес тържествено бяха чествани 180 години от рождението на ямболския поет, революционер и просветител Ради Иванов Колесов. Той е роден на 26 ноември 1837 г. Организатори са общинското предприятие „Туризъм и култура“, Инициативен комитет „Наследниците на рода Чапърови“-Ямбол, Интерактивен музей „Безистена“, ХГ „Жорж Папазов“, Държавен архив-Ямбол и читалище „Зора“.

Отбелязването на годишнината започна с поднасяне на цветя пред барелефа на Ради Колесов на читалище „Съгласие“, като сред присъстващите преобладаваха сродниците на възрожденеца. „Гордеем се, че сме наследници на Ради Колесов, гордеем се, че сме от Ямбол. Всяка година, когато е DSC01748рожденият му ден, родствениците се събираме пред барелефа му и поднасяме цветя. На пет години правим такова голямо тържество с  участие на културните институции от града. По-късно ще се срещнем само родствениците и това ще бъде третата подобна родова среща“, каза за „Делник“ Жечка Ганкова, чиято прабаба е дъщеря на Янко Чапъров, един от братята на Ради Колесов.

В залата на „Безистена“ се състоя поетично-музикален рецитал, посветен на големия ямболски будител. Поздравително слово произнесе заместник-кмета на Ямбол Илияна Бицова. Христина Женкова, уредник в Регионалния исторически музей, представи изключително увлекателно живота и патриотичната дейност на даскал Ради Иванов Колесов – учител, подготвян от Добри Чинтулов за негов наследник на това поприще, просветител, поставил основите на бъдещето читалище „Съгласие“, DSC01788участник в четата на капитан дядо Никола, заедно с Георги Дражев един от основателите на ямболския революционен комитет, умрял от туберкулоза само на 25 години. Това бе повод Христина Женкова да отбележи, че професионалният й опит показва – „онези, които правят повратности в живота на една общност, селище, страна, на човечеството – живеят на бързи обороти, устремно, с порив и живеят сравнително кратко. Такъв е нашият герой“. Между многото сторено през краткия му живот, Ради Колесов е и първият в Ямбол превел на български език западноевропейски автор, в случая немски, като преводът е бил през руски език. Той за пръв път в града ни организира вечерно училище за възрастни. А единствената му книжка „Гуслица“, от която няма запазен екземпляр, се е раздавала за “бог да прости“ на гроба му в църквата „Св. Троица“. А решението светско лице да бъде погребано в църковен двор е израз на почитта на съвременниците му към него.

DSC01807В литературно-музикалната програма участваха Никол Николова, солист във вокална група „До, ре, ми“; Таня Бойчева, бивша ученичка в НУ „Ради Колесов“ прочете стихотворение, написано от нея в 3 клас за патрона на училището; Данина Николова, също бивша ученичка във вече несъществуващото каргонско училище, прочете ученическото си есе „Моят патрон Ради Колесов“. Имаше музикални изпълнения от Александра Николова, ученичка  първи клас в ОУ „Л. Каравелов“; Веселина Шикова прочете стихотворение от Недялка Дочева – и двете са били учителки в НУ „Ради Колесов“, а след това и друго, написано през детските години на Георги Джурелов, родственик на Колесов. Рада и Никол Николови донесоха много наслада на присъстващите с изпълнение на китари. От името на родствениците специална благодарност изказа Жечка Ганкова.

DSC01837След това всички се отправиха към Художествена галерия „Жорж Папазов“, където бе открита изложба „Възрожденският учител“. Тя е резултат на един експеримент за децата от ателието по рисуване към читалище „Зора“ с ръководител художника Цветан Казанджиев, обясни изкуствоведът Стойка Цингова. Децата са рисували днес от 9 часа по темата за възрожденския учител. Всяко дете получи подарък от галерията. Стойка Цингова припомни, че по повод на 180 г. от рождението на Колесов галерията инициира още едно събитие– на 1 ноември – Деня на народните будители, бе организирана камерна изложба, посветена на ямболския възрожденец. Тя е от творби от фонда на галерията – две живописни платна на ямболските художници Ганчо Карабаджаков и Стоян Бойчев, както и две пластични творби.

През цялата седмица в Ямбол има поредица от събития, посветени на големия местен просветител, в които се включиха читалище „Съгласие“, Регионалният исторически музей“, Държавният архив.

DSC01752 DSC01753 DSC01764 DSC01781 DSC01782 DSC01787 DSC01795 DSC01799 DSC01804 DSC01806 DSC01810 DSC01813 DSC01815 DSC01817 DSC01819 DSC01820 DSC01821 DSC01823 DSC01839

 

 

 

About the Author :