Ямбол празнува 143 години свобода

Ямбол, 17.01.2021 г.

С тържествена церемония община Ямбол почете 143-та годишнина от Освобождението на града от османско робство.

Тя се проведе пред паметната плоча, отбелязваща мястото, където са посрещнати войниците на полковник Бакланов от 23-ти Донско-казашки полк на 17 януари /5 януари стар стил/ 1878 година.

На празника присъстваха зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Ямболски избирателен район Кристиан Вигенин, ямболските народни представители Николай Пенев и Мария Цветкова, областният управител, представители на военни формирования, на МВР, общински съветници възстановчици и граждани.

Церемонията започна с патриотични мелодии и маршове в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“.

Музикалната програма беше обогатена с изпълненията на руския марш „Прощание славянки“ от Вокална група „Пятница 13“ и песента „Де е България“, изпята от Пламена Комитова, ученичка от Гимназия „Васил Левски в Ямбол. След това Христина Женкова, уредник в Регионален исторически музей, поднесе на присъстващите интересен разказ за Освобождението на града.

Тържественият ритуал продължи със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, който подчерта: „За мен е чест и удоволствие да бъдем заедно на този ден. Денят, в който след 143 години Ямбол се прероди след пет века османско робство. Не само днес, но всеки ден трябва да си припомняме героизма на нашите предци, които са съхранили народност, вяра и език в тежките условия на робството. Разнопосочни са  оценките за Освобождението на България, но не можем да пренебрегнем факта, че въпреки обещанията за помощ от Западна Европа през вековете, България беше освободена от войските на православните държави – Русия, подкрепена от Сърбия, Черна гора, Румъния както и от войни от други националности. Днес отново изразяваме нашата дълбока признателност към българските възрожденци,  родолюбци и опълченци, към хилядите воини, сражавали се  далеч от дома, към всички, участвали в тази Освободителна за нас война.“

Негово Високопреподобие архийерейският наместник архимандрит Димитрий и отец Жельо отслужиха благодарствен молебен. Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност на паметната плоча.

Тази година в церемонията участва по-малка представителна военна част от Гарнизон Ямбол – взвод от 20 души от Авиобаза „Безмер“, шествието до Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение, не се състоя за да се избегне струпването на хора. На празника присъстваха възстановчици от клуб „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора. Празникът се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

About the Author :

Leave a reply